Hyppää sisältöön

Missä nyrkit heiluvat – tutustu väkivaltakarttaan

Keskisuuren suomalaisen kaupungin väkivaltarikokset sijoittuvat muutamalle asuinalueelle. Keskustassa pahoinpitely tapahtuu yleisellä paikalla, lähiössä nyrkit heiluvat neljän seinän sisällä. Tutustu Lappeenrannan väkivaltakarttaan.

Eero Mäntymaa,
Teemo Tebest

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kaupungin osien värit on määritelty väkivaltaluvun mukaan. Väkivaltatapaukset on painotettu seuraavilla kertoimilla. Lievä pahoinpitely: 1, pahoinpitely: 2, avunanto törkeään pahoinpitelyyn: 2, törkeä pahoinpitely: 4, tapon yritys: 8, tappo: 15, murha: 20.

Yle keräsi poliisilta vuosien 2009–2012 välisenä aikana Lappeenrannassa tapahtuneet väkivaltarikokset ja sijoitti ne kartalle asuinalueittain. Lopputulos ei ole yllättävä: Väkivaltaa on siellä missä on ihmisiäkin.

Lappeenrannan keskustan lisäksi väkivaltarikoksia tapahtuu suurimmissa kerrostalolähiöissä, kuten Skinnarilassa, Sammonlahdessa, Joutsenossa ja Lauritsalassa. Esimerkiksi viime vuonna 165 koko vuoden 305 väkivaltarikoksesta tapahtui näillä asuinalueilla.

– Tapauksiin vaikuttaa väestöpohja. Toki alueet, joissa asuu epäsosiaalista porukkaa ja syrjäytyneitä ihmisiä, näkyvät poliisin tilastoissa. Usein yksi ja sama rikoksen tekijä syyllistyy useampaan rikokseen, kommentoi rikosylikomisario Kari Hyyryläinen Etelä-Karjalan poliisista.

Kun suhteuttaa väkivaltarikosten määrän asukkaiden määrään, riski joutua rikoksen uhriksi lähiössä ei ole muuta kaupunkia suurempi. Mainituilla asuinalueilla asuu yli kolme neljäsosaa Lappeenrannan asukkaista.

Keskusta + alkoholi = ongelmia

Väkivaltarikosten lukumäärällä mitattuna väkivaltaisin paikka kaupungissa on luonnollisesti keskusta, jossa on tarjolla alkoholia ja väentungosta. Lappeenrannassa vuosien 2009–2012 aikana tapahtuneesta 1131 rikoksesta 295 tapahtui keskusta-alueella.

Lappeenrannan väkivaltarikokset 2009-2012_tapahtumapaikka

Keskustassa väkivaltarikos tapahtuu lähes poikkeuksetta julkisella paikalla kuten ravintolassa. Lappeenrannan keskustassa tapahtui 92 väkivaltarikosta vuonna 2012. Näistä vain viisi tapahtui asunnossa, tai muussa yksityisessä tilassa.

Poliisin tutkinnan kannalta ongelmallisempia ovat lähiöt, joissa väkivaltarikokset tapahtuvat neljän seinän sisällä.

– Esimerkiksi kun lähisuhdeväkivalta tulee poliisin tietoon, niin saattaa paljastua, että väkivaltaa on tapahtunut jo vuosien ajan. Tämä on aika tavanomaista, rikosylikomisario Hyyryläinen kertoo.

Rikoksesta ilmoitetaan entistä herkemmin

Vuosien 2009–2012 aikana poliiisin tietoon tuli 1131 Lappeenrannassa tapahtunutta väkivaltarikosta. Valtaosa rikoksista oli pahoinpitelyitä.

Lappeenrannan väkivaltarikokset 2009-2012

Pahoipitelyiden määrä on viime vuosina kasvanut koko maassa, niin myös Lappeenrannassa. Vuonna 1985 poliisina aloittanut rikosylikomisario Kari Hyyryläinen kertoo ilmiön selittyvän osaltaan sillä, että rikoksista ilmoitetaan herkemmin.

– Näkisin, että ilmoituskynnys kaikista rikoksista on tänä päivänä matalampi. Yksi syy pahoinpitelyiden määrän lisääntymisessä on myös oikeuskäytännöissä. Aiemmin rikos joka tuli tuomittavaksi törkeänä pahoinpitelynä, saattaa nykyään tulla tuomittavaksi pahoipitelynä.

Alkoholi väkivallan suurimpia syitä

Tilastollisesti tyypillisin Lappeenrannassa tapahtuva väkivaltarikos on alkoholin vaikutuksen alaisena tehty pahoinpitely, joka tehdään keskustassa julkisella paikalla tai kerrostalolähiössä asunnon sisällä. Tuttua tarinaa, toteaa rikosylikomisario Hyyryläinen vajaan 30 vuoden kokemuksella.

– Ei tässä mitään kauhean olennaista uutta ole tullut. Alkoholi on aina liittynyt väkivaltarikoksiin, niin kuin muuhunkin rikollisuuteen. Tämän päivän ilmiö on ehkä se, että muiden päihteiden vaikutuksen alaisena tehdyt rikokset ovat lisääntyneet. Lisäksi syrjäytyneet ja mielenterveyshäiriöistä ovat entistä useammin poliisin asiakkaina. Tämä näkyy myös väkivaltatilastoissa.

Tilastoja kauhisteleville Hyyryläinen peräänkuuluttaa suhteellisuuden tajua. Suomi on kuitenkin turvallinen maa sen väkivaltaisimmissakin kunnissa.

– Terveen henkilön, joka käyttää alkoholia terveen harkinnan rajoissa, riski joutua väkivaltarikoksen uhriksi on kuitenkin pieni.

Suosittelemme sinulle