Hyppää sisältöön

Ravintoloiden pukukoodit ovat muuttuneet 2000-luvulla - osa pyrkii yhä sisään paljain jaloin tai pilkkihaalareissa

Alan ammattilaisten mukaan suomalaiset ovat oppineet pukeutumaan yhä paremmin ulos lähtiessään, mutta silti löytyy yhä niitä, jotka eivät peiliin katso. Collegehousut ja juoksukengät ovat tyypillinen syy ovelta käännyttämiseen.

Kuva: Jukka Holmstedt

- Keväällä kaksi herrasmiestä saapui ravintolaan pilkkihaalarit päällä aika vahvassa humalatilassa. Heitä siinä hetken aikaa jututtaessani tuli myös ilmi, että he ovat saapuneet paikalle moottorikelkalla. Siinä vaiheessa laskin vähän yksi plus yksi, että ei ehkä enää tänään, aluepäällikkö Petri Pennanen KS-turvamiehistä sanoo.

Se on hyvin ikävää, että ilta päättyy siihen, että lähdetään tikkauttamaan jalkaa.

Sami Klemm

Alan ammattilaisten mukaan ravintoloiden vaatekoodi riippuu hyvin paljon paikasta, esimerkiksi pubeihin ja yökerhoihin on eri pukukoodi.

Portsareiden mukaan yhden oluen ottaminen töiden jälkeen työvaatteissa on aivan eri asia, kuin yökerhoon pyrkiminen työvaatteet päällä.

- Perjantai-iltana yhdentoista aikaan ihan perus työvaatteilla ei välttämättä voi ottaa sisälle, Pennanen sanoo.

Ovimiehet joutuvat arvioimaan myös asiakkaiden turvallisuutta

Lappeenrantalaisen yökerhon Ilonan ravintolapäällikkö Sami Klemi neuvoo, että ihan pienissä sandaaleissa ravintolaan ei kannata mennä jo turvallisuussyistä.

- Varsinkin naisilla näkee kesäisin hyvin ohuita kenkiä. Ravintoloissa hajoaa paljon laseja, niin se on hyvin ikävää, että ilta päättyy siihen, että lähdetään tikkauttamaan jalkaa, Klemi sanoo.

- Paljon näkee sitä, että varsinkin naiset ottavat kengät pois ja lähtevät tanssimaan. Jotkut yrittävät ravintolaan sisään jopa paljain jaloin, Klemi jatkaa.

Pennasen mukaan ravintoloiden pukukoodi on muuttunut jyrkästi 2000-luvun aikana.

Totta kai ihmiset pukeutuvat, kuten he haluavat, ja ihmisiä luetaan vaatteiden perusteella.

Petri Pennanen

- Maailma muuttuu ja niin muuttuvat myös ravintolat, käytöstavat ja kaikki.

Suoraan ei voida sanoa ehdottomasti, millä vaateparrella ei pääse sisälle, sillä pukeutumiskoodi määräytyy kohteen mukaan.

Ovimiehinä työskentelevien mukaan massasta erottuvat epäsiististi pukeutuneet ihmiset joudutaan yleensä käännyttämään ovelta.

- Jos ravintola on antanut pukeutumisohjeet, niin niitä pyritään noudattamaan. Loppukädessä siinä ovella työskentelevät ihmiset päättävät asiasta, mutta toki ihmisten kanssa pyritään neuvottelemaan ja selvittämään asia.

- Totta kai ihmiset pukeutuvat, kuten he haluavat, ja ihmisiä luetaan vaatteiden perusteella, Pennanen sanoo.

- Esimerkiksi talvisaikaan ihmisiä ei voida ottaa sisään ravintolaan hyvin ohuella vaatekerralla, koska jos asiakas juo itsensä liian humalaan, niin pitää varmistaa, että hän pääsee kotiin turvallisesti eli siinä tapauksessa joudutaan rajoittamaan vaatetuksen perusteella myös, Pennanen antaa esimerkin.

Tiukkaa pukukoodia ei enää ole

Pennasen mukaan ravintolat antavat entistä harvemmin ohjeita pukeutumissäännöistä.

Ei missään nimessä sitten haluta, että siellä seassa on ihmiset juoksuvaatteet päällä.

Sami Klemm

- Ravintolan kanssa sovitaan pelisäännöt, että mikä on dresscode, mutta ei sanota tarkasti esimerkiksi, että täytyy olla suorat housut ja nappaskengät.

Klemi arvioi, että pukeutumisen vuoksi ravintolan ovelta joudutaan käännyttämään kuukaudessa muutamia ihmisiä.

- Syynä tähän on yleensä, että yritetään tulla collegehousut jalassa tai suoraan juoksulenkiltä tai vastaavaa. Silloin kyllä täytyy käydä vaihtamassa vaatteet.

- Jotkut käyvät ja tulevat sitten uudestaan takaisin. Viikonloppuna ihmiset haluavat panostaa pukeutumiseen ja se on yksi osa illanviettoa ja ei missään nimessä sitten haluta, että siellä seassa on ihmiset juoksuvaatteet päällä.

Pennasen mukaan hotellien asiakaskunta on asia erikseen.

- Siellä ollaan lomalla, siellä asutaan, siellä liikutaan hyvin rennossa varustuksessa. Toisaalta yökerhoihin suurin osa porukasta laittautuu, puetaan vähän parempaa päälle ja taas pienempiin pubeihin voidaan mennä shortseissa tai ihan kotivaatteissa käymään yhdellä kahdella ja sen jälkeen lähdetään jälleen kotiin.

Mitä vinkkejä ravintoloiden ovella työskentelevät sitten juhlakansalle antavat?

- Perus juhla-arkivaatteet, farkut, siistit tennaritkin menee. Naiset yleensä panostavat pukeutumiseen vähän enemmän. Kesällä on tietysti paljon hameita ja hyvin lyhyitäkin näkee. Bikineissä ei pääse sisään, Klemi listaa.

- Kesällä mukavaa rentoa ja asiallista. Talvella tarpeeksi vaatetta mukaan, jos halutaan tulla niissä pikku pikku bikineissä, niin otetaan sentään se toppatakki ja toppahousut päälle sinne ulkopuolelle, ettei lähdetä kolmenkymmenen asteen pakkaseen ihan puolialastomana killumaan, Pennanen tokaisee.

Suosittelemme sinulle