Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Taivaan tulet -sarjan tähti vei Puhdistuksen New Yorkiin - "Ennennäkemätön suosio avasi ovia muille näytelmille"

Näytelmäkäsikirjoitusten vienti vaatisi rahoitusta. Esimerkiksi elokuvien ja designin vienti kiinnostaa tällä hetkellä enemmän Suomessa.

Mitä teatterivienti vaatii ja miksi siihen ei ole panostettu, kuten suomalaisen musiikin ja muodin tunnetuksi tekemiseen maailmalla? Vieraana Sofi Oksasen Puhdistus-näytelmän New Yorkiin vienyt näyttelijä, tuottaja Heli Sirviö. Kuva: Yle
Tuomo Björksten
Avaa Yle-sovelluksessa

Taivaan tulet -tv-sarjasta tuttu Heli Sirviö vie suomalaisia näytelmiä maailmalle. Hän tuotti puolitoista vuotta sitten Sofi Oksasen Puhdistus-näytelmän newyorkilaiseen teatteriin.

- Saimme sadan prosentin täyttöasteen jokaiselle näytökselle. Se on ennenkuulumatonta. Puhdistus oli huikean tykätty, Sirviö kertasi torstaina Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Sirviön mukaan suomalaiset näytelmäkirjoittajat ovat syvällisiä, avoimia, henkilökohtaisia ja samaan aikaan vielä yhteiskunnallisia.

- Se vaikuttaa purevan newyorkilaiseen teatteriyleisöön, hän kehuu.

Sirviön mukaan seuraavaksi läpilyöntiä odottavat Milja Sarkolan Perheenjäsen, Gunilla Hemmingin Nazifruar (Natsivaimot) ja Heini Junkkaalan Soita minulle Billy, joista on jo alustavasti keskusteltu eri teattereiden kanssa.

Sirviön mukaan Puhdistus oli yksi tienraivaajista suomalaisten näytelmien viennissä. Ovet olisivat nyt auki, mutta vienti vaatii myös rahoitusta, jota on vaikea järjestää.

- Onko niin, että teatteri ei ole kiinnostavaa vientiartikkelina?

Hän arvelee, että esimerkiksi designin ja elokuvan vienti kiinnostaa Suomessa enemmän, koska mahdollisen "lottopotin" eli huippumenestyksen osuessa kohdalle tuotto on parempi kuin näytelmäkäsikirjoituksen kohdalla.

Sirviö jää kaipaamaan Taivaan tulet -perhettä

Aamu-tv:n juontaja Annika Damström uteli Sirviöltä, mitä hän voi kertoa parhaillaan työn alla olevan Taivaan tulet -tv-sarjan neljännestä tuotantokaudesta. Sirviö esittää sarjassa Päivikki Korkea-ahoa.

- Juonipaljastuksia ei voi ainakaan tehdä, juoni pitää jokaisen itse katsoa televisiosta, Sirviö hymyili.

- Taivaan tulet on ollut meille kaikille aivan poikkeuksellinen kokemus. Varmaan elämän mittaisesti muistettava. Haikeudella ja rakkaudella hyvästelemme yhdenlaisen perheen, joka meille sinne on syntynyt.

Suosittelemme