Hyppää sisältöön

Omistajan haukotus tarttuu koiraan

Haukotuksen näkeminen tai jo pelkkä haukotusäänen kuuleminen saa ihmiset haukottelemaan etenkin, jos haukottelijat ovat entuudestaan tuttuja. Ranskalaistutkijoiden tutkimus osoittaa saman pätevän myös koiriin.

Kuva: Diego Azubel / EPA

Tulosten perusteella ihmisen haukotus tarttuu koiriin, mutta erityisen hyvin tarttuu isännän tai emännän haukotus. Tutkijat pitävät havaintoaan viitteenä empatian ja tunnesiteiden merkityksestä haukotuksen tarttumisessa. 

Selvittääkseen haukottelun tarttumista koiriin tutkijat värväsivät 21 koiraa omistajineen ja laittoivat heidät haukottelutestiin. Testissä koirien emännät ja isännät haukottelivat koiran edessä vuoroin koiralle tuntemattoman tutkijan kanssa. Lumekontrollin he hoitivat seisomalla suu auki ääneti koiran edessä.

Todennäköisesti ilmiön taustalla on samankaltainen emotionaalinen ja sosiaalinen side kuin ihmisillä

Testi osoitti varsinaisten haukotusten tarttuvan koiriin selvästi paremmin kuin lumehaukotusten. Lisäksi koirat haukottelivat huomattavasti useammin nähdessään emäntänsä tai isäntänsä haukottelevan.

Selvittääkseen johtuuko haukotusten tarttuminen mahdollisesti koirien ja ihmisten välisistä emotionaalisista siteistä tutkijat mittasivat koirien sydämen sykettä testien ajan.

Koska koirien syke pysyi samana kaikkien testien ajan, tutkijat eivät usko haukottelun olleen ainakaan stressireaktio, vaan todennäköisesti sen taustalla oli samankaltainen emotionaalinen ja sosiaalinen side kuin ihmisillä.

Ihmisillä haukotuksen tarttuminen on yhdistetty empatiaan ja sosiaalisiin kykyihin liittyvien aivoalueiden aktivoitumiseen. Empatian ja sosiaalisten suhteiden osuuteen viittaa myös se, että haukotus alkaa tarttua vasta 4–5-vuoden ikäisillä, eli iässä, jossa lapsen kyky tunnistaa toisten tunteita kehittyy kunnolla.

Haukotus ei myöskään tartu helposti henkilöihin, joilla on puutteelliset empatiakyvyt esimerkiksi autismin takia.

Tutkimustulokset julkaistiin PLOS ONE -tiedelehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle