Hyppää sisältöön

Paperipussi voi auttaa ensiavuksi paniikkikohtauksessa

Kädet tärisevät, sydän tykyttää ja iskee paniikinomainen pelko. Tuntuu siltä, että ilma loppuu. Nämä voivat olla paniikkihäiriökohtauksen oireita. Paniikkihäiriötä potee muutama prosentti suomalaisista. Paperipussi auttaa todellisessa hyperventilaatiokohtauksessa, mutta syyt liikahengittämiseen tulee tutkia.

mies hengittää paperipussiin
Kuva: Kati Rantala / Yle
Jari Laasanen

Paniikkikohtauksella tarkoitetaan voimakasta ahdistuneisuuden tilaa, joka syntyy yllättäen.  Se voi sisältää voimakkaita  pelkotiloja. Yksi monista oireista on liikahengittäminen. Siihen on hoitokeinona usein mainittu paperipussiin hengittäminen, mutta miksi?

Satakunnan sairaanhoitopiirin ensihoidon toimialuejohtaja Eija Vaulan mukaan paniikkikohtauksen oireita voi olla hyvin monenlaisia. Liikahengittäminen on vain yksi oire.

- Paniikkikohtauksessa  hengität yleensä nopeasti ja tiheästi. Silloin elimistöstä poistuu hiilidioksidia. Kun hiilidioksidipitoisuus madaltuu,  se aiheuttaa neurologisia oireita, kuten huimauksen tunnetta, tykytystä ja puutumisen tunnetta. Paperipussiin hengittäminen rauhoittaa hengittämistä eikä hiilidioksidi pääse laskemaan niin matalaksi.

Liikahengittäminen tutkittava

Paperipussia ei pidä ottaa esille ihan kepein perustein, vaan aina on syytä soittaa apua, mikäli kohtaus iskee. Liikahengittämisen syyt pitää tutkia perusteellisesti.

- Hyperventilaatiotapauksissa pitää aina poissulkea elimelliset sairaudet liikahengittämisen takaa. Myös keuhkokuume, keuhkoveritulppa tai astman pahenemisvaihe voi aiheuttaa liikahengitystä.

- Suinpäin ei pidä paperipussia laittaa, vaan vain siinä tapauksessa, että tiedetään sen johtuvan paniikkihäiriöstä,  Eija Vaula kertoo.

Suosittelemme sinulle