Hyppää sisältöön

Digita laittaa tv-äänet kuntoon

Katsojia kiusannut mainosten ja tv-ohjelmien äänentason ero poistetaan. Lähetyksistä vastaava Digita ottaa uuden säätötekniikan käyttöön lähiaikoina.

Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Mainoskanavien katsojia on vuosien ajan kiusannut äänentason voimakas vaihtelu. Palautetta on tullut siitä, että mainokset tulevat voimakkaammalla äänentasolla kuin varsinaiset ohjelmat.

- Mainosten äänet on tuotantovaiheessa pääsääntöisesti prosessoitu siten, että ne kuulostavat äänekkäämmiltä. Ohjelmamateriaaleissa äänellä on taas pääsääntöisesti luonnollinen dynamiikka. TV-kanavien äänentasot säädetään nykyisin äänen huipputasojen mukaan, jolloin kompressointi tuottaa juuri tuon voimakkaamman äänen vaikutelman, TV-tekniikan suunnittelupäällikkö Markku Ryöti Mtv-mediasta kertoo.

Ensi torstaista alkaen äänentaso-ongelman pitäisi vähentyä. MTV3, Nelonen, FOX ja Digita ottavat tuolloin käyttöön äänenvoimakkuuteen perustuvan tv-ohjelmien äänentason säädön. Tällä tekniikalla varmistetaan tasainen äänenvoimakkuus ohjelmasisällöille.

Ensi torstaina äänentason säätötekniikka otetaan käyttöön mainosten osalta, ja tämän vuoden loppuun mennessä tekniikka koskee kaikkea ohjelmasisältöä.

Äänentason säädön käyttöönotto on vaatinut muutoksia Digitan operoimiin tv-yhtiöiden aluemainontajärjestelmiin.

Suosittelemme sinulle