Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamies Mikko Kosonen peräänkuuluttaa yhteiskunnan rakenteiden ravistelua. Hänen mukaansa Suomen kilpailukykyä ei saada kuntoon ilman rakenteellisia muutoksia.
- Meillä on kestävyysongelma: julkisen sektorin ylisuuri koko yksityisen sektorin tienaavaan väestöön nähden. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että meidän on tehostettava ja parannettava julkisen sektorin palveluiden tuottavuutta. Siihen on olemassa vaikka kuinka paljon hyviä keinoja, Kosonen pohti tänään keskiviikkona Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.
Monta kertaa me ehkä pelkäämme liikaa rakenteellisia muutoksia. Ajattelemme, että ne ovat jotain isoja, järisyttäviä, dramaattisia aisoita. Eihän niiden tarvitse olla.
Mikko Kosonen
Hänen mukaansa nyt täytyisi uskaltaa kokeilla enemmän uusia asioita.
- Monta kertaa me ehkä pelkäämme liikaa rakenteellisia muutoksia. Ajattelemme, että ne ovat jotain isoja, järisyttäviä, dramaattisia aisoita. Eihän niiden tarvitse olla.
Kososen mielestä kyse on pitkälti saavutettujen etujen valvomisesta.
- Tarraudutaan vanhoihin asemiin ja valtoihin. Siellä on paljon äänestäjiä näissä nykypositioissa kiinni. Se on selvää, että kukaan ei tykkää oikein muutoksesta.
"Puolueiden pitäisi kilpailla visioilla"
Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksessa on Kososen mielestä jouduttu huolestuttavaan tilanteeseen, kun asiaa on lähdetty ratkomaan kuntarakenteiden kautta. Järjestelmässä on hänen mukaansa valuvika, jonka johdosta rahaa valuu yksityiselle sektorille.
- Raha pitäisi sitoa perusterveydenhuollossa kansalaiseen, ihan niin kuin Ruotsissa ja Hollannissa...Hän voisi tehdä valinnan, viekö rahareppunsa yksityiselle vai julkiselle, Kosonen selittää.
Olisi hienoa nähdä, että seuraavien vaalien alla kilpailtaisiin visiolla.
Mikko Kosonen
Kosonen nostaa esiin myös terveydenhuollon tietojärjestelmien epäkohdat. Hänen mukaansa tietojärjestelmät pitäisi yhdenmukaistaa.
- Ei meillä ole varaa siihen, että joka kunnassa, sairaanhoitopiirissä tai edes erva-alueella, joita on viisi, lähdetään rakentamaan eri tietojärjestelmiä. Meillä pitäisi olla yhdet.
Kaiken kaikkiaan Kosonen kaipaa Suomen tulevaisuudelle pitkäjänteisempää strategiaa. Hänen mielestään valtioneuvoston kanslian tulisi ottaa strategian vetäjän rooli ja puolueiden pitäisi kilpailla visioilla.
- Olisi hienoa nähdä, että seuraavien vaalien alla kilpailtaisiin visiolla.
Nykyisenkaltaista pitkää ja yksityiskohtaista hallitusohjelmaa ei hänen mielestään tarvita. Lyhyt paperi riittäisi.
- Kun maailma muuttuu koko ajan ympärillä, ei ne keinot voi olla kiveen hakattu neljäksi vuodeksi eteenpäin. Sen pitää olla lyhyt ja tavoitteiden pitää olla selvät. Sitten keinoista keskustellaan matkan varrella koko ajan.