Njuike sisdoaluide

Lapin Keskustanuoret: Saamelaisten kielipesien alasajo pysäytettävä

Lapin Keskustanuoret ovat pettyneitä valtiovarainministeriön ehdotukseen leikata saamelaisten kielipesien määrärahoja yli puolella. Keskustanuorten mukaan leikkaus olisi lamaannuttava isku saamen kielten elvytykselle.

Lapin Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkinen vaatii Lapin kansanedustajilta toimia saamen kielten elvyttämiseksi. Kuva: Ilkka Ruuska

Lapin Keskustanuoret ovat erittäin huolestuneita valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen aikeista leikata saamelaisten kulttuuri- ja kielipesätoiminnan määrärahoja yli puolella. Toteutuessaan tarvittavasta 700 000 euron potista jäisi jäljelle vain 300 000 euroa.

"Lamaannuttava isku saamen kielten elvytykselle"

Saamelaisille kielipesille myönnettiin tälle vuodelle 500 000 euroa, joten määrärahat putoaisivat valtiovarainministeriön esityksen mukaan 200 000 eurolla. Leikkaus olisi Keskustanuorten mukaan lamaannuttava isku saamen kielten elvytykselle.

- Saamelaiset ovat EU:n ainoa alkuperäiskansa ja saamen kielten vaaliminen on tärkeää koko Suomelle. Leikkauksella ei maan taloutta tasapainoteta, mutta aiheutetaan paljon hallaa saamelaiskulttuurille, paaluttaa Lapin Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkinen.

Esimerkiksi Inarissa on kielipesätoiminnalla pelastettu häviämässä ollut inarinsaame, joka edelleen on uhanalainen. Myös koltansaame on vakavassa häviämisvaarassa. Kielipesillä ja kulttuuritoiminnalla tuetaan uusien saamelaissukupolvien kielitaitoa ja arvokkaan vähemmistökulttuurin elinvoimaisuutta, muistuttavat Keskustanuoret. Ilman elävää kieltä ei ole elävää kulttuuria tai kansaa.

"Lapin kansanedustajien puolustettava saamelaiskulttuuria"

Saamelaisyhteisöissä esitykseen ollaan pettyneitä. Hallitusohjelman lupaukset ovat jäämässä tyhjiksi.

- Saamelaisten kielenelvyttäjien talkooponnistelut ansaitsevat taakseen myös valtion tuen. Lapin kansanedustajien on yli puoluerajojen torpattava rahaministeriön esitys ja asetuttava saamelaiskulttuurin puolustajiksi, vetoaa Säkkinen.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia