Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Pienoisooppera toi laulajatähdet Turkuun

Johanna Rusanen-Kartano ja Tuomas Pursio tähdittävät historiallista oopperaesitystä Turussa. Saaristo-ooppera esittää ensimmäisen kerran suomeksi Leonard Bernsteinin musiikkiin perustuvan Tahitilla tuulee -oopperan. Ensi-ilta on Turussa Taiteiden yönä torstaina.

Tahitilla tuulee -oopperan lavasteissa Tuomas Pursio ja Johanna Rusanen-Kartano
Tahitilla tuulee -oopperassa avioparia näyttelevät Tuomas Pursio ja Johanna Rusanen-Kartano. Kuva: Jussi Kallioinen / Yle
Minna Rosvall
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun lähiseudulla toimiva Saaristo-ooppera esittää ensimmäistä kertaa suomeksi Leonard Bernsteinin musiikkiin perustuvan pienoisoopperan Tahitilla tuulee. Siitä nähdään neljä esitystä. Päärooleissa laulavat Wagner-rooleista tunnettu Tuomas Pursio ja Johanna Rusanen-Kartano.

Saaristo-ooppera haluaa tarjota vaihtoehtoisia ooppera- ja musiikkitaideteoksia laitosoopperan rinnalle. Sopraano Johanna Rusanen-Kartano on innoissaan.

- On tosi kiva, että tehdään vähän erikoisempia teoksia. Tätäkään teosta ei ole minulle aikaisemmin tullut vastaan, kertoo Rusanen-Kartano.

Toisessa pääroolissa laulava basso-baritoni Tuomas Pursio tulee Turkuun Wagner-roolien parista Bayreythista. Hän pitää erilaisia rooleja hyvänä asiana.

- Tarina etenee tässä koko ajan, mennään tunnetilasta toiseen. Ei ole pitkiä jaksoja, joissa yhtä lausetta saatetaan sanoa kymmenen minuuttia. Se on tietenkin erona Wagneriin, pohtii Pursio.

_Tahitilla tuulee _-oopperan ohjaa Kari-Pekka Toivonen. Tämä on hänelle toinen oopperaohjaus. Ensimmäinen oli Saaristo-oopperan Meedio pari vuotta sitten.

- Ooppera on sikäli palkitsevaa tehdä, kun siinä on niin iso lataus. Mukavaa on myös, että yleensä oopperalaulajat osaavat materiaalin jo ennen kuin harjoitukset alkavat, mikä ei meillä teatterissa ehkä aina ole niin, naurahtaa Toivonen.

Kuin yhtä suurta perhettä

Saaristo-oopperan Tahitilla tuulee -oopperaa esitetään vanhassa Dominon elokuvateatterissa. Aulassa vastaan tulevat tuottajat Päivi Nisula ja Liisa Mattila lastenvaunujen kanssa.

- Tässä hoidellaan yhden työntekijän vauvaa samalla, naurahtaa Mattila.

Tuottajat kertovat, että osa rekvisiitasta on löytynyt teatterista itsestään. 50-luvun tunnelmaan sopivat tuolit löysivät näin tiensä näyttämölle. Johanna Rusanen-Kartano kehuu oopperaseurueen henkeä.

Tämä on tosi mahtavaa yhteen hiileen puhaltamista.

Johanna Rusanen-Kartano, sopraano

- Tämä on mahtava porukka. Päivi Nisula on entinen laulunopettajani Sibelius-Akatemiasta. Luulen, että tässä on yksi kriteeri, että osaa olla osa suurta perhettä. Täällä kukaan ei ole tärkeämpi toista. Tämä on tosi mahtavaa yhteen hiileen puhaltamista, kertoo Rusanen-Kartano.

Tämän vuoden kohokohta laulajattarella on, kun hän laulaa Puccinin Turandotin naispääroolin ensimmäisenä suomalaisena Kansallisoopperan lavalla Anita Välkin jälkeen. Tuomas Pursio palaa työpaikalleen Leipzigin oopperaan Wagner-roolien pariin.

Suosittelemme sinulle