Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Helsingin yliopisto ylsi sadan parhaimman joukkoon

Helsingin yliopisto on valittu jälleen maailman sadan parhaimman yliopiston joukkoon. Helsinki ylsi Shanghain yliopistovertailussa sijalle 76. Viidensadan parhaan listalle mahtui myös muita suomalaisia yliopistoja.

Helsinki University's main building
Kuva: Touko Yrttimaa / Yle
Kaisu Lötjönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin yliopisto on ainoa suomalaisyliopisto maailman sadan parhaan joukossa tänään julkaistussa Shanghain yliopistovertailussa. Tällä kertaa sijoitus oli 76:s.

Sijoitus on melko vakaa, sillä Helsingin yliopisto on ollut aiemmin sijoilla 69 - 76. Viime vuonna se sijoittui paikalle 73.

Helsingin yliopisto tavoittelee pääsyä maailman 50 parhaan tutkimusyliopiston joukkoon. Yliopiston rehtori Jukka Kola pitää tavoitetta haastavana pienen kielialueen yliopistolle.

- Maailmassa on 17 000 yliopistoa, joten pääsy sadan joukkoon on jo hieno saavutus, hän sanoo.

Neljä muuta yliopistoa viidensadan parhaan joukossa

Kolan mukaan hyvä sijoittuminen vertailussa on osaltaan tärkeää.

- Varsinkin kansainväliset huippututkijat ja -opiskelijat kiinnittävät niihin huomiota. Vertailut vaikuttavat myös potentiaalisiin rahoittajiin ja yhteistyökumppaneihin niin Suomessa kuin kansainvälisesti, hän arvioi.

Pohjoismaisista yliopistoista Helsingin yliopisto oli nyt viides, eurooppalaisista 24:s ja ei-englanninkielisistä yliopistoista 18:s.

Listalla olevien viidensadan parhaan yliopiston joukkoon ylsi Suomesta myös neljä muuta yliopistoa. Oulun ja Turun yliopistot sijoittuvat sijoille 301–400, Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistot puolestaan sijoille 401–500.

Maailman parhaaksi yliopistoksi arvioitiin jälleen yhdysvaltalainen Harvard. Yhdysvallat hallitsee muutenkin listan kärkeä. Kahdenkymmenen parhaan yliopiston joukossa oli Yhdysvaltojen lisäksi vain kolme muuta korkeakoulua.

Shanghain yliopistovertailu on julkaistu jo yksitoista kertaa.

Suosittelemme