Hyppää sisältöön

Homojuttua ei julkaistu Pohjanmaalla: "Äärimmäiset uskovaiset olisivat pitäneet juttua tahallisena ärsyttämisenä"

Pohjanmaan maakuntalehdet, Ilkka ja Pohjalainen, jättivät julkaisematta eri-ikäisiä homoseksuaaleja käsittelevän jutun. Toimitukset itse päättivät, että keskustelu homoista saa toviksi riittää.

Homoaktivistit osoittivat mieltään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edustalla Washingtonissa 25. kesäkuuta. Kuva: Nicholas Kamm / AFP
Jaana Kivi

Journalisti-lehden verkkosivuilla julkaistiin 15.8 tarkkasilmäisen lukijan havainto:

”Sunnuntaisuomalaisen juhannusnumeron kannessa, Pohjanmaan painoksia lukuun ottamatta, haastateltiin eri-ikäisiä homoseksuaaleja. Ilkan ja Pohjalaisen sunnuntaisivuilla juttua ei julkaistu. Miten Ilkka päätyi tähän, päätoimittaja Satu Takala?”

Sunnuntaisuomalainen on kuuden maakuntalehden yhteinen sunnuntaisivusto, jolla on arviolta 800 000 lukijaa. Ilkka ja Pohjalainen ovat osa tätä sunnuntaipäivien kokonaisuutta.

Satu Takala vastaa Journalistissa:

”Olimme saaneet paljon kielteistä palautetta keväällä julkaisemistamme jutuista, jotka käsittelivät seksuaalivähemmistöjä ja tasa-arvoista avioliittolakia. Suoraan sanottuna koin, että jotkut äärimmäisen uskovaiset lukijat olisivat pitäneet juhannuksen juttua tahallisena ärsyttämisenä. Jutun poisvetämisen tarkoitus ei ole syrjiä seksuaalivähemmistöjä.”

En ole päätöksestä mitenkään ylpeä. Siinä tilanteessa se tuntui oikealta ratkaisulta, mutta ehkä se oli ylireagointia.

Satu Takala, päätoimittaja, Ilkka

Herää kysymys, onko journalismi tosiaan joutunut vielä tämän vuosikymmenen Suomessa uskonnollisen sensuurin raapimaksi, vaikuttavatko mielipiteet missä määrin journalistiseen riippumattomuuteen ja onko tässä tapauksessa tallottu sananvapauden varpaille. Soitin Satu Takalalle ja kysyin, onko yhden ihmisryhmän homoseksuaalisuudesta ahdistuminen syy siihen, että juttu täytyy vetää pois lehdestä.

- En ole päätöksestä mitenkään ylpeä. Siinä tilanteessa se tuntui oikealta ratkaisulta, mutta ehkä se oli ylireagointia. Taustalla päätöksessä vaikutti se, että meillä on kevään aikana useasti kirjoitettu tasa-arvoisesta avioliittolaista, kertoo Takala.

Takala kertoo, että Ilkassa oli kevään aikana nähty useita sellaisia juttuja, joihin lukijakunta ei ollut tottunut. Takalan mukaan jutut tulkittiin Pohjanmaan ääriuskovaisissa piireissä niin, että lehti on ajamassa jotain ääriliberaalia agendaa, vaikka kyse on ollut ihan tavallisista uutisista.

- Minun luonani kävi useita uskonnollisia lähetystöjä kysymässä, miksi lehti on kirjoittanut näitä juttuja. Minun on muun muassa toivottu kirjoittavan pääkirjoituksissa, että homous on syntiä. Aika kovaakin puhetta on joutunut kuuntelemaan.

Takalan mukaan Ilkassa oli juuri ennen juhannusviikkoa julkaistu parikin juttua, jotka eivät varsinaisesti olleet homojuttuja, mutta ne tulkittiin tietyissä piireissä sellaisiksi, koska haastateltavat sattuivat olemaan homoseksuaaleja. Jutuista seurasi aikamoinen ryöpytys.

- Jos olisimme silloin sen ryöpytyksen jälkeen omasta toimituksestamme lähteneet tekemään juttua eri-ikäisistä homoseksuaaleista, niin olisimme tulleet siihen tulokseen, että nyt voi jättää jutun tekemättä. Sunnuntaisuomalainen elää aivan omaa elämäänsä, eivätkä he voi tietää, kuinka kovaa meillä laineet lyö sillä hetkellä.

Kritiikki ja arvostelu ymmärrettävää

Kun Ilkka julkaisi keväällä ensimmäisen homoaiheisen juttunsa, sitä ei jouduttu toimituksessa pohtimaan lainkaan. Jutun julkaisu oli Takalan mukaan itsestään selvää. Toimitukselle tuli kuitenkin yllätyksenä se, millaisen vihaisen palautetulvan juttu aiheutti. Suurin osa palautteesta koski sitä, kuinka Ilkka on voinut julkaista jutun jossa on homoseksuaaleja, ja että lehdessä on ollut hyvin epäkristillistä juttutarjontaa.

- Minulta kysyttiin olenko itse homoseksuaali vai en. Se on aika henkilökohtaisuuksiin menevää palautetta, kun tiedustellaan seksuaalista suuntautumista. Sanotaan, että taidan olla itse homo, kun julkaisen tällaisia juttuja, kertoo Takala.

Juhannusviikon homojutun julkaisusta Takala kertoo keskustelleensa Pohjalaisen päätoimittaja Kalle Heiskasen kanssa. Yhdessä he olivat tulleet siihen tulokseen, että lehdessä julkaistavista jutuista saatetaan tehdä se johtopäätös, että kyseessä on koko lehden yleinen linjaus ja julkaisu saatetaan nähdä kannanottona asian puolesta. Takalan mukaan tässä tapauksessa jutun julkaisu olisi voitu nähdä myös homojen oikeuksien tuputtamisena. Pohjalainen oli siis toinen Sunnuntaisuomalaisen maakuntalehdistä, joka päätti jättää jutun julkaisematta.

Pohjalaisen päätoimittaja Kalle Heiskanen on myös Julkisen sanan neuvoston jäsen. Lienee syytä muistuttaa, että Julkisen sanan neuvosto on toimittajien perustama itsesäätelyelin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sananvapautta.

- Tässä tapauksessa tein päätöksen Pohjalaisen päätoimittajana, en Julkisen sanan neuvoston jäsenenä. Taustalla oli se, että olemme julkaisseet homojuttuja jo tarpeeksi lyhyelle aikavälille. Katsoin, että välillä voi pitää vähän taukoa näiden juttujen julkaisuissa.

Kysyin Heiskaselta, miten hän näkee asian neuvoston jäsenenä, jos tarkastellaan asiaa sananvapauden ja journalistisen riippumattomuuden näkökulmasta. Heiskasen mielestä kysymys on erittäin hyvä.

- Varmaan se voidaan rajoittavanakin tulkita. Itse en kuitenkaan siinä tilanteessa nähnyt, että journalistinen riippumattomuus tai sananvapaus olisi siinä kärsinyt. Päätösvalta oli toimituksessa eli ulkopuoleinen taho ei ole vaikuttanut päätöksentekoon. Päätös on kuitenkin tehty ja nyt sitten kannamme siitä tulevat seuraukset.

Heiskasen mukaan on hyvä, että asiasta keskustellaan. Hän kertoo ymmärtävänsä täysin sen, että päätös herättää kritiikkiä ja arvostelua. Mahdolliseen uskonnolliseen painostukseen Heiskanen tokaisee, että keskustelu uskovaisten puolelta on ollut kovaa.

Tilanne voidaan tulkita peloksi

Takala kertoo, että lukijakunnalta tulleessa palautteessa uskotaan salaliittoteoriaan, jonka mukaan Ilkka ajaa homoagendaa ja yrittää tietoisesti vaientaa uskovaisten ihmisten näkemyksiä.

- Uskovaisten näkemyksiä emme ole pyrkineet vaientamaan. Takana on uskoakseni pieni mutta äänekäs lukijakunta, enkä usko, että kyse on mistään järjestelmällisestä painostuksesta. Taustalla on pikemminkin yksittäiset ihmiset, jotka lukevat raamattua erittäin tiukasti.

Palaute ei kuitenkaan Takalan mukaan ole tuntunut uhkaavalta.

Takana on uskoakseni pieni mutta äänekäs lukijakunta, enkä usko, että kyse on mistään järjestelmällisestä painostuksesta.

Satu Takala, päätoimittaja, Ilkka

Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Niemisen mukaan tilanne voidaan tulkita myös peloksi, joka ei missään tapauksessa ole hyvä asia.

- Tämä herättää minussa levottomuutta, koska päätöksen perustelut ovat omituisia. Asia voidaan myös tulkita niin, että lehdet pelkäävät ja näppituntumalla voin sanoa, että on tehty väärä päätös. Suomesta onneksi löytyy myös julkaisuja, jotka uskaltavat käsitellä tätä aihetta, kertoo hämmentynyt Nieminen.

Tässä tapauksessa sekä Ilkan että Pohjalaisen päätoimittajat tulivat kuitenkin yhteistuumin siihen lopputulokseen, että keskustelu homoseksuaalisuudesta voi hetkeksi hiljentyä.

Suosittelemme sinulle