Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lisääntynyt itäliikenne kasvattaa roskaläjiä – paikallisia jurppii

Voimakkaasti lisääntyneet matkailijavirrat itärajalla ovat pahentaneet roskaongelmaa. Sinisen tien varrella Niiralan raja-aseman ja Tohmajärven välillä on yhä enemmän jätettä, jota heitellään auton ikkunoista. Toisaalta roskille ei oikein ole astioitakaan tarjolla, koska ely-keskus on pitkälti poistattanut ne.

Kuvaus ja editointi: Janne Ahjopalo / Yle
Janne Ahjopalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Autot suihkivat ohi vauhdilla ja levikkeellä on Tohmajärven kunnan mainos Tervetuloa käymään, olemaan ja elämään. Slogania himmentää vieressä oleva suuri jätekasa, jossa on hampurilaispapereita, farkut ja nahistuneita porkkanoita.

Itäliikenne kasvaa vuosi vuodelta - ja samalla jätevuoret - matkailutienä mainostetun Sinisen tien varrella.

- Voisi varmaan harkita jotakin uutta nimeä. Roskaraittia tai sentyyppistä, Tohmajärven kunnaninsinööri Seppo Siponen hersyttelee.

Olutta ja tupakkaa

Jo valmiiksi törkyinen tienvarsi saa sekä venäläiset että suomalaiset välinpitämättömiksi. Levikkeiltä löytyy akkuja, renkaita, lavuaareja, vaippoja, sohvia ja eväsjätettä. Suuriin osa roskasta on peräisin juomaveikoilta ja sauhuttelijoilta.

- Oluenjuojat ja tupakanpolttajat tässä valitettavasti täytyy syyllistää, sanoo Siponen. 

Voisi varmaan harkita uutta nimeä, kuten roskaraittia.

Seppo Siponen

Tien varrella omakotitalossa asuva Vilhelm Kyyrö vahvistaa lisääntyneet roskamäärät.

- Sanotaan, että maan ja taivaan väliltä vähän kaikkea, kuvaa Kyyrö.

Tohmajärveläiset ovat yrittäneet saada roskavuoria pienemmiksi siivoustalkoilla, mutta loputon savotta alkaa jo uuvuttaa.

- Vaimoni Elisan kanssa keväällä keräsimme viisi isoa jätesäkillistä parinsadan metrin matkalta valtatie 9:n varrelta Tohmajärven keskustan liepeiltä, kertoo kunnaninsinööri Seppo Siponen.

- Tuossa minun autossani on ollut monta kuormallista ja monta säkkiä, sanoo Vilhelm Kyyrö.

Eipä ole astiaa jonne roska nakata

Toisaalta pelkkä roskaajien syyllistäminen olisi silkkaa vääryyttä. Roskalle kun ei ole asiaankuuluvia astioita. Tieasioista vastaava ely-keskus on pitkälti poistattanut ne.

Yksi ongelma on myös yleisten vessojen puute. Pitkänmatkalaisille kun voi tulla isompi tai suurempi hätä ja silloin helpotusta haetaan jopa metsästä.

Tohmajärven kunnan ympäristölautakunta on herännyt pahentuneeseen roskaongelmaan. Koolle on kutsuttu jäteastiat poistanut ely-keskus ja poliisi. Ajatuksissa on muun muassa pystyttää monikielisiä opastuskylttejä ja saada roska-astiat takaisin. Tarkoituksena olisi päästä käytännön toimiin nyt syksyllä.

- Varmasti jokin useampivuotinen projekti, jolla siivottaisiin tienvarret. Ehkä sitten kun paikat olisivat siistit, ne pysyisivätkin paremmin siistinä, uskoo kunnaninsinööri Siponen.

Suosittelemme sinulle