Hyppää sisältöön

Ministeriön muistio: Alkoholin myyntiin kieltoja kiellon päälle, verot ylös ja olut laimeaksi

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi tänään muistion, jonka pohjalta on tarkoitus tehdä esitys uudesta alkoholilaista. Muistiossa ehdotetaan muun muassa myyntiaikojen tiukentamista ja alkoholiveron nostamista. Hätäkeinona pidetään kaupassa myytävän oluen, siiderin ja lonkeron laimentamista.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Susanna Siironen

Sosiaali- ja terveysministeriön tekemässä muistiossa tärkeimmäksi asiaksi nousee alkoholin saatavuuden rajoittaminen. Alkoholin myynti on vähentynyt Alkoissa ja ravintoloissa, mutta lisääntynyt huomattavasti kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoissa. Ministeriön mielestä toimia tulisi kohdistaa siis erityisesti vähittäismyyntiin.

Muistiossa ehdotetaan, että uutta alkoholilakia tehtäessä tulisi harkita alkoholijuomien vähittäismyynnin kieltämistä sunnuntaisin ja pyhäpäivisin. Muistiossa todetaan alkoholin myyntiajan kasvaneen vuosien aikana niin, että nykyisin alkoholijuomia pystyy ostamaan vuoden jokaisena päivänä kello 9-21 välillä. Myyntiaikaa voitaisiin myös lyhentää illan tunneista niin, että perjantaisin ja lauantaisin myynti lopetettaisiin kello kuudelta illalla Alkon lisäksi myös kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla.

Olut laimenisi, jos tuloksia ei näy

Tehokkaimpana keinona alkoholin kulutuksen alentamiseksi ministeriö pitää kaupassa myytävien oluiden, siiderien ja lonkeroiden laimentamista. Rajana voisi olla Ruotsissakin käytössä oleva 3,5 prosenttia. Tämän yli menevät juomat myytäisiin myös Suomessa vain Alkon myymälöissä.

Tämä keino halutaan kuitenkin jättää niin sanotusti hätävaraksi. Muistiossa ehdotetaan, että jos alkoholin kulutus ja sen aiheuttamat haitat eivät ole selvässä laskussa vuoteen 2020 mennessä, prosenttirajan muutos otettaisiin käsittelyyn.

Alkoholiveroa voitaisiin nostaa

Muistiossa ehdotetaan myös, että alkoholiveron korotuksia tulisi jatkaa. Alkoholiveroa alennettiin vuonna 2004, mutta korotettiin uudestaan vuosien 2008-2012 välillä. Verotusta voitaisiin korottaa kahden tai kolmen vuoden välein.

Samalla haluttaisiin ottaa käyttöön myös ilmoitusvelvollisuus ulkomailta tuotaville, poikkeuksellisen suurille alkoholimäärille. Tämän uskottaisiin ehkäisevän alkoholijuomien luvatonta välittämistä esimerkiksi Virosta.

Myös rattijuopumuksen promillerajaa ehdotetaan alennettavaksi. Niin Ruotsissa, Norjassa kuin Virossakin sallittu promilleraja on 0,2 promillea, kun Suomessa promilleraja on 0,5 ja vesiliikenteessä 1,0. Muistiossa ehdotetaan myös rajoituksia yleisillä paikoilla juomiseen.

Pikkutuntien drinkit harkintaan

Ainoa anniskeluravintoloita varsinaisesti koskeva kiristysehdotus koskee anniskeluaikoja. Suomessa 1 100 ravintolalla on anniskelun jatkoaikalupa kello 02.30:een tai 03.30:een.

Humalajuomisen hillitsemiseksi muistiossa ehdotetaan anniskeluajan lyhentämistä vähintään tunnilla. Ehdoton takaraja ravintoloiden ja baarien anniskelulle olisi siis kello 02.30, mutta ravintola saisi halutessaan olla auki edelleen esimerkiksi kello neljään.

Ravintoloiden toimintaedellytyksiä ehdotetaan parannettavaksi muun muassa byrokratian vähentämisellä. Ministeriön mielestä esimerkiksi turhia kieltoja ja rajoituksia tulisi kumota. Muistiossa mainitaan muun muassa säädös alkoholijuomien annoskoosta sekä säädös ravintolan tyhjentämisestä puoli tuntia anniskeluajan päättymisen jälkeen.

Naisten alkoholinkulutus moninkertaistunut 70-luvulta

Alkoholin kulutus on kasvanut miehillä kaksinkertaisiksi ja naisilla kuusinkertaisiksi reilun sukupolven aikana. 1970-luvulta lähtien naisten humalajuominen on kasvanut 13-kertaiseksi ja miesten humalajuominen on kaksinkertaistunut.

Sosiaali- ja terveysministeriön tekemässä muistiossa todetaan, että alkoholihaittojen vähentämiseksi tulisi asettaa selkeitä määrällisiä tavoitteita. Tavoitteena voisi olla esimerkiksi 100-prosenttisen alkoholin kokonaiskulutuksen laskeminen alle 8 litraan asukasta kohden vuoteen 2020 mennessä. Nykyinen alkoholin kokonaiskulutus Suomessa on noin 9,7 litraa 100-prosenttista alkoholia asukasta kohden.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaiseman muistion pohjalta on tarkoitus tehdä esitys uudesta alkoholilaista.  Alkoholilain ja raittiustyölain uudistus on tarkoitus antaa eduskunnan käsiteltäväksi keväällä 2014.

Suosittelemme sinulle