Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Woima-sonnin seikkailut päätyvät dokumentiksi Ylelle

Puinen sonni, Miina Äkkijyrkkä ja Aira Samulin. Siinä on ainekset mielenkiintoiselle dokumentille, jonka kimpussa on Yle Kulttuurin Laura Satimus. Naiskolmikko on käynyt jo pariin otteeseen tutkailemassa Haminassa sijaitsevaa sonnia ja ihmettelemässä miten se saadaan siirrettyä Samulinin luo Hyrsylän Mutkaan.

Miina Äkkijyrkkä ja Aira Samulin Woima-sonnin luona
Kuva: Olli Törönen / Yle
Maija Tuunila
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Kulttuurin Laura Satimuksella on mielenkiintoinen projekti käsissään. Hän tekee dokumenttia puisen Woima –sonnin siirrosta, joka on saanut lähtökäskyn Haminan Tervasaaresta. Lisää mielenkiintoa tuovat kaksi dokumentissa nähtävää naista. Toinen on Miina Äkkijyrkkä, joka on tehnyt sonnin, ja toinen on Aira Samulin, joka puolestaan on luvannut sonnille uuden kodin Nummi-Pusulasta, Hyrsylän Mutkasta.

- Olin Samulinin ja Äkkijyrkän kanssa keväällä katsomassa sonnia. Silloin kuvasimme ensimmäistä kertaa, kertoo Laura Satimus.

- Olemme kuvanneet myös Airan kotona ja nyt olemme toista kertaa kuvaamassa täällä Haminassa. Tänään mukana on kuljetus- ja nostoliikkeen ihmisiä tsekkaamassa miten hitossa tämä sonni saadaan täältä kuljetettua pois, nauraa Satimus.

Dokumentti sonnin siirrosta tulee olemaan 28 minuutin mittainen ja se esitetään Ylellä. Ajankohta on vielä arvoitus, koska esimerkiksi siirron rahoitus on vielä auki. Joka tapauksessa sonni olisi tarkoitus siirtää ennen lumia.

- Vaikka takapakkia on tullut eikä pätäkkää tunnu liiemmin olevan, niin Aira Samulin on sanonut, että jos hän jotain aloittaa, sitä hän ei jätä kesken, kertoo Satimus.

Kun Äkkijyrkkä rakensi sonnin Haminan Tervasaareen vuonna 2006, teos jäi keskeneräiseksi, eikä Äkkijyrkkä suostunut viimeistelemään sitä. Monenkirjavien vaiheiden jälkeen kaupunki kehotti taiteilijaa viemään sonnin pois, mutta se ei ole vieläkään toteutunut. Kaupunki on antanut Woima-sonnille jatkoaikaa jo useita kertoja ja tällä hetkellä siirron takaraja on lokakuussa. Laura Satimus nauraa kysymykselle, montako keikkaa hän ennen sitä joutuu vielä Haminaan tekemään.

- Luoja yksin tietää, mutta innolla seuraan tilannetta.

Hänen mukaansa on hienoa seurata tätä naiskaksikkoa; Miina Äkkijyrkkää ja Aira Samulinia.

- Mahtava katsoa miten he ovat tässä tekijöinä eikä vain muistelemassa asioita. Ja he ovat hauskoja. Nytkin automatkalla virret pauhasivat ja se on ihan hervotonta, kun nämä kaksi mimmiä ovat yhdessä!

Suosittelemme sinulle