Luomuruokaan liittyvät säännökset saavat tavallisen ihmisen suun loksahtamaan auki. Ravintolassa markkinoidaan uusiseelantilaista saksanhirveä luomuna, mutta samaan aikaan kotimainen hirvi ei kriteeriä täytä.
Elintarviketurvallisuusviraston viranomaiselta löytyy käytäntöön vastaus kuin apteekin hyllyltä.
Rehuhan on yksi komponentti ja tekijä tässä valvonnassa.
Merja Manninen
- Meillä on niin, että metsästämällä saatuja luonnonvaraisia eläimiä tai luonnonvesistä kalastamalla saatuja kaloja ei voi markkinoida luonnonmukaisesti tuotettuina, sanoo Eviran luomuosaston ylitarkastaja Merja Manninen.
- Niillä ei ole tuotantoehtoja, eivätkä ne näin ollen ole valvottuja.
Ravintolassa luomuna myyty uusiseelantilainen saksanhirvi sen sijaan on tarhattua eli viranomaisten valvovan silmän alla.
- Sille on laadittu omat tuotantosäännöt.
Taustalla on myös se, että tarhatun eläimen ruokavalio tiedetään tarkalleen. Riista sen sijaan huitelee metsässä vapaana kuin taivaanlintu, eikä viranomainen pääse tarkastamaan, mitä eläin suuhunsa pistää.
- Rehuhan on yksi komponentti ja tekijä tässä valvonnassa. Siihen liittyvät muutkin asiat, kuten eläimen olosuhteet eli missä se elää, kertoo Eviran ylitarkastaja Merja Manninen.