Hyppää sisältöön

Automatisoitu jättimylly nielee tuhansien hehtaarien kaurat - työllistää viisi

Yli puolet Fazerin uuden kauramyllyn tuotannosta menee vientiin ulkomaisille elintarvikealan yrityksille. Täysautomatisoitu mylly työllistää aluksi viisi työntekijää, mutta myös 200 maanviljelijää tulee saamaan kaurasta tuloja, Fazerilta kerrotaan.

Kuva: Juha-Pekka Huotari / Yle
Katariina Luoma

Fazer on avannut uuden kauramyllyn Lahdessa. Investoinnin arvo on 7,5 miljoonaa euroa. Ennestään Oululaisen myllyillä on jauhettu jo ruista ja vehnää.

Suomalaista raakakauraa on viety ulkomaille jo 70-luvulta lähtien. Fazerin tavoitteena on kuitenkin nostaa jalostusastetta. Alkuvaiheessa valmistetaan perinteisiä kauratuotteita kuten hiutaleita ja litisteitä. Jatkojalostusmahdollisuuksia kuitenkin pohditaan jatkuvasti.

Kaurasta on tullut trendituote, ja kaura on saanut kolme terveysväittämää hyväksytyksi.

Pekka Mäki-Reinikka

- Meidän eurooppalaiset kilpailijat ostavat raakakauransa Suomesta. Se matka on meille tietyllä tavalla edullisempi, koska me olemme jo puhdistaneet sen ja ottaneet akanat pois. Viemme valmiimpaa tuotetta kuin he, sanoo Fazer Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka.

Kauratuotteiden kohderyhmänä ovat eurooppalaiset elintarvikealan yritykset. Venäjän markkinoille pääsyä vaikeuttaa hintaa nostava tulliraja.

- Me olemme Venäjällä varmasti mukana, mutta nimenomaan vaativampien, laadukkaiden asiakkaiden toimittajina. Ihan perus bulkkilinjalla siellä ei pärjää, Mäki-Reinikka myöntää.

Myllyn työntekijät koulutetaan Sveitsistä

Uuden kauramyllyn rakentamista puolsi kauran kulutuksen kasvu ja kauraan liitetyt terveysväittämät.

- Käyttö on kasvanut tässä Pohjois-Euroopassa noin kolmen prosentin vuosivauhtia. Kaurasta on tullut trendituote ja kaura on saanut kolme terveysväittämää hyväksytyksi, perustelee Fazer Myllyn johtaja miljoonainvestoinnin kannattavuutta.

Tällä hetkellä täysautomatisoitu kauramylly työllistää viisi työntekijää, tulevaisuudessa kymmenen.

Tarvitsemme koko eteläisen vilja-Suomen kaurat.

Pekka Mäki-Reinikka

- Suomalainen palkkataso on sellainen josta kaikki puhuu. Jotta voidaan säilyttää tämä elintaso, meidän täytyy olla äärimmäisen tehokkaita siinä mitä me teemme, muistuttaa Mäki-Reinikka.

Kaikki työntekijät koulutetaan Sveitsissä.

- Tätä opiskelumahdollisuutta Suomessa ei ole. He joilta koneet ja laitteet tulivat kouluttivat, ja kyllä sieltä tarttui todella paljon oppia. Sinne mennään jatkokoulutukseenkin, kertoo kauramyllyn työnjohtaja Petri Arokannas.

Välillisesti mylly tuottaa töitä myös alueen alihankkijoille. 

- Toki vaikutukset on isoja koko seutukunnalle ja Suomelle. 4000:n hehtaarin kauraviljelykset tarvitaan tämän myllyn uumeniin. Hämäläistä kauraa pääsääntöisesti, mutta se ei tulle riittämään. Tarvitsemme koko eteläisen vilja-Suomen kaurat, Mäki-Reinikka arvioi.

Suosittelemme sinulle