Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Viuruniemi kokoaa historiaansa - houkuttelee asukkaita puhtaalla luonnolla

Outokummun Viuruniemestä löytyy historiasta kiinnostuneille mielenkiintoista tutkittavaa. Lapsiperheitä Viuruniemi houkuttelee puhtaalla luonnolla ja rauhallisuudella.

Viuruniemen kyläyhdistys kokoaa kylänsä historiaa nettisivuilleen.
Kuva: Viuruniemen kyläyhdistys
Anu Rummukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viuruniemi sijaitsee noin vartin ajomatkan päässä Outokummusta. Yksi sen tunnetuimmista paikoista on kaunis uimaranta Isäntähiekat, mistä aukeaa näkymä Juojärvelle. Kalaisa järvi on niin kalastajien kuin veneilijöiden suosiossa. Viuruniemestä venematka Valamoon kestää noin 15 minuuttia.

Vaikka nimen perusteella voisi kuvitella Viurusuon olevan Viuruniemen alueella, sijaitsee kiistelty suo naapurikylän puolella.

- Se on Myhkylän kylän puolella. Matkaa on sinne noin 10 kilometriä, kertoo Viuruniemestä kotoisin oleva Vesa Kervinen.

- Tämän niemen oikea nimi on Pitkäniemi, mutta sen muoto on viuruileva, toteaa Kervinen.

Tänne tuntee aina olevansa tervetullut

Vesa Kervinen

Etelä-Suomessa uransa liikennelentäjänä tehnyt Kervinen käy kotitilallaan Viuruniemessä ahkerasti.

- Tänne tuntee aina olevansa tervetullut. Se on aika tärkeää, yhteisöllisyydellä on suuri merkitys ihmisen elämässä.

Kylällä pitkä historia

Kylältä on löytynyt merkkejä kivikaudelta. Alueelta on löydetty merkkejä vanhasta asumuksesta. Viuruniemen läheisyydessä myös on kalliomaalaus, mutta sen paikkaa eivät tiedä kaikki kyläläisetkään.

- En tarkalleen tiedä paikkaa. Se on Luutsalon saaressa, sen tiedän, arvioi Viuruniemen kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Paavo Räsänen.

Vanhoista verokirjoista löytyy 1600-luvulta 4 kantatilaa Viuruniemestä. Ensimmäiset talot on rakennettu ranta-alueelle. Kylällä on kerättiin tietoja siellä sijaitsevista vanhoista rakennuksista. Esimerkiksi Kaksolan Marjatilalla esillä myös vanhoja esineitä.

- Aikaisemmin nukuimme prinsessan unta ja menetimme tietoa, kun vanhuksia ehti mennä maan poveen, harmittelee Räsänen.

Marttakerho perustettiin kylälle 1936. Se oli kylän naisille tärkeässä roolissa kaikenlaisen kotitalousneuvonnan jakamisessa. Nykyisin Viuruniemen Martat tekevät yhteistyötä muun muassa paikallisen metsästysseuran, kalastuskunnan ja kyläyhdistyksen kanssa.

- Meillä on kaikenlaisia kursseja. Esimerkiksi joulun alla on himmelin tekokurssi, kertoo Eila Kuokkanen.

Talkootöistä tapahtumiin

Kun kylätoimikunnat perustettiin, idea oli auttaa kylälle muuttavia uusia asukkaita talkootöillä. Enää puiden keräystä ei tehdä. Talojen rakentamisesta toiminta on muuttunut muun muassa tapahtumien järjestämiseen.

Näin saadaan koottua kaikki yhteen.

Paavo Räsänen

- Nykyisin enemmän suunnitellaan tiettyjä tapahtumia ja keskitytään niihin. Näin saadaan koottua kaikki yhteen, niin mökkiläiset kuin vakituisetkin asukkaat, sanoo Räsänen.

Viuruniemen kylätaloon liittyy mielenkiintoinen tarina. Metsäyhtiö hakkasi vahingossa puut väärältä saarelta. Hyvitykseksi saatiin rantatontti Lypsyniemestä, jonne rakennettiin kylätalo.

KORJATTU 31.1.2014 klo 15:44: Kalliomaalaus on Luutsalon lounaispuolella eikä puolen kilometrin päässä Kaksolan marjatilalta kuten aikaisemmin kerrottiin.

Muutettu 14.2.2014 klo 8:45: Kalliomaalauksen ja vanhan asumuksen sijaintia.

Suosittelemme