Hyppää sisältöön

Finanssialan keskusliitto ratkaisisi hoivaongelmat elinikäisellä eläkevakuutuksella

Finanssialan keskusliiton mukaan esimerkiksi asunnon, metsän tai kesämökin kauppahinnan voisi muuttaa lisäeläkkeeksi, joka jatkuisi kuolemaan asti. Suomesta puuttuu kertamaksulla rahoitettava vakuutus - ja siihen sopiva verotus.

Teija Santaharju

Finanssialan keskusliitto rahoittaisi suomalaisten vanhuuden hoivaa elinikäisellä eläkevakuutuksella. Nyt Suomesta puuttuu kertamaksulla rahoitettava vakuutus.

Finanssialan keskusliiton mukaan esimerkiksi asunnon, metsän tai kesämökin kauppahinnan voisi muuttaa lisäeläkkeeksi, joka jatkuisi kuolemaan asti. Eläkkeelle siirtyvistä noin neljä viidestä asuu omistusasunnossa.

Elinikäisen eläkevakuutuksen voisi ostaa myös käänteisen asuntolainan avulla, FK ehdottaa.

- Käänteiset asuntolainat ovat olleet markkinoilla yli kymmenen vuotta. Kiinnostus on ollut tasaista ja kysyntä kasvussa, sanoo FK:n asiantuntija Piritta Poikonen. Markkinoilla on säästämistuotteiden - ps-tilien ja eläkevakuutusten lisäksi - käänteisiä asuntokauppoja.

- Elinaikaepävarmuuden hallintaan sopisivat erityisen hyvin elinikäiset eläkevakuutukset. Ulosmaksettava etuus maksettaisiin elinikäisenä, hautaan saakka.

Elinikäinen eläkevakuutus vaatii kymmenientuhansien sijoituksen

Elinikäisen eläkevakuutuksen alkupotin suuruuteen vaikuttaisivat lisäeläkkeen koko, vakuutusmatemaattisesti arvioitu loppuelämän pituus sekä se, mistä iästä eläke alkaa. Kyse on kuitenkin kymmenientuhansien alkupääomasta, jotta lisäeläke olisi joitakin satasia kuukaudessa.

Pieni lisäeläke, joka alkaa korkeassa iässä, on edullisempi kuin nuorena alkava suuri eläke.

FK on ajanut elinikäistä eläkevakuutusta jo vuosia, ja esimerkiksi Ranskassa sellainen on, Poikonen sanoo.

- Ajatus ei ole uusi, se on perinteistä vakuutustekniikkaa.

- Nyt vakuutusta ei kuluttajan kannattaisikaan ottaa, jos sellainen markkinoilla olisi, koska tuoton lisäksi verotettaisiin oman pääoman palautusta, eli verotus olisi kaksinkertainen.

Myös hoivavakuutuksia on kehitteillä, Poikonen kertoo.

FK oli mukana rahoittamassa VATT:n tutkimusta, joka selvitti suurten ikäluokkien halukkuutta maksaa vanhuspalveluista.

Suosittelemme sinulle