Hyppää sisältöön

Päiväkoti hylkäsi äidin lahjaomenat – "Ettei tulisi myyräkuumetta"

Joensuulaisäiti vei lähipäiväkotiin pari vuotta sitten omenoita ja ne otettiin mielihyvin vastaan. Omenoista tehtiin tuolloin kiisseliä ja piirakkaa. Lapset tykkäsivät ja kaupunki säästi selvää rahaa. Tänä syksynä muuttui ääni kellossa: omenoita ei enää otettukaan vastaan.

Oskari, Maisa ja Tarja Hiltunen-Ahonen esittelevät epäilyttävää omenaa.
Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Janne Ahjopalo

Joensuulainen Tarja Hiltunen-Ahonen ajatteli kotipihansa notkuvia omenapuita katsoessaan, että teenpä taas lahjoituksen päiväkotiin, jota oma lapsikin käy. Syksyllä 2011 Hiltunen-Ahonen vei omenoita päiväkotiin, ja hedelmistä tehtiin päiväkodin keittiössä muun muassa herkullista piirakkaa ja kiisseliä.

- Silloin sain kiitosta, että nyt Joensuun kaupunki säästää ruokahankinnoissaan ja lapsille voidaan ostaa jotakin kivaa ekstraherkkua.

Yllätys olikin suuri tänä syksynä, kun perheenäiti oli jälleen viemässä omenoita päiväkotiin.

- Päiväkotityöntekijä sanoi minulle, että omenoita ei oteta vastaan, koska "jos niistä tulee jotakin lapsille".

Petäikkölän päiväkodin johtaja Pia Väänänen vahvistaa tapauksen.

- Emme ottaneet omenoita vastaan. Emme voi tietää, onko omenat poimittu maasta vai puusta. Emme voi ottaa vastuuta esimerkiksi myyräkuumeesta, sanoo Väänänen.

Päiväkotilaiset ovat kuitenkin käyneet lähistön perheen kutsumina niin sanotuilla omenaretkillä.

- Tämä on eri asia. Päiväkodin henkilöstö voi tarkkailla, että lapset saavat suoraan puusta poimittuja omenoita. Sitten voimme vielä tarkoin katsoa, ettei vain omenoissa ole mitään epäilyttävää, toteaa päiväkodin johtaja.

Ei Joensuun kaupungin linjaus?

Joensuun kaupungin ravintopalveluilla tai terveysvalvonnalla ei tunnu olevan mitään lahjoitusomenoita vastaan.

- Tuntuisi oudolta, ettei omenoita voisi ottaa vastaan lahjoituksena. Ei kaupungin ravintopalveluilla ole mielestäni tällaista linjaa, sanoo ruokapalvelupäällikkö Pirjo Mäkinen.

- Omenat ovat alkutuotantoon kuuluvia tuotteita, eivätkä ne ole erityisen riskipitoisia. Omenoistahan näkee päällepäin jo paljolti, ja viimeistään pilkkoessa näkee niiden kunnon, toteaa puolestaan vs. terveysvalvonnan päällikkö Jaana Valkama.

- Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet ovat sitten eri asia ja esimerkiksi ne elintarvikkeet, joissa pitää olla varma laktoosittomuudesta ja gluteenittomuudesta.

Ainahan toki omena voi pudota kerääjänsä päähän, mikä on tietenkin riski sekin.

Tarja Hiltunen-Ahonen

Tarja Hiltunen-Ahonen katselee notkuvia puitaan uudestaan ja tokaisee:

- Jos Joensuusta löytyy jokin muu päiväkoti, niin mielelläni annan omenoita. Suoraan puustakin saa hakea, jos epäilyttää vähänkin näiden vaarallisuus.

- Mutta ainahan toki omena voi pudota kerääjänsä päähän, mikä on tietenkin riski sekin.

Suosittelemme sinulle