Hyppää sisältöön

Käytöstä poistetut intin alushousut kelpaavat kansalaisille

Puolustusvoimien käytöstä poistamat vaatteet ja tavarat saavat uuden elämän suomalaisten käytössä SA-kauppojen kautta. Viime aikojen myydyin tuote on ollut käytöstä poistetut vihreät alushousut.

Varusmiehet marssivat kentällä.
Kuva: Yle
Hanne Kinnunen,
Harri Nousiainen

Puolustusvoimat pyörittää suuria määriä vaatteita ja erilaisia käyttötavaroita. Kun suuri erä jotain tavaraa poistetaan käytöstä, se päätyy yleensä SA-kauppojen kautta myyntiin.

- Tämä on yksi käytöstä poistetun materiaalin myyntikanava. Myyjä on aina puolutustusvoimat, mutta Millog on myyjän edustaja, kertoo Heikki Välimäki SA-kauppoja pyörittävästä Millog Oy:stä.

SA-kauppoja on Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Oulussa. Millog edustaa puolustusvoimia myös erillismyyntitapahtumissa, joita järjestetään eri puolilla Suomea. Esimerkiksi tällä viikolla SA-kaupan myyntipäivät järjestetään Tuusulassa ja ensi viikolla Tervolassa.

SA-kauppojen kautta suomalaisten käyttöön kulkeutuu kaikkea mahdollista tarjottimista makuupusseihin ja sotilasvaatteisiin. Asiakaskunnasta löytyy Välimäen mukaan niin miehiä kuin naisiakin.

- Heti varusmiesajan jälkeen ei näytä kiinnostusta olevan, mutta kun mennään eteenpäin, niin asiakkaat ovat 25-vuotiaasta ylöspäin veteraani-ikäiseen asti.

Käytöstä poistettu ei ole loppuun käytetty

SA-kauppojen viime aikojen myydyin artikkeli on ollut vihreät m/91-alushousut, joita puolustusvoimat poisti käytöstä viime kesänä.

- Ne maksavat vain euron kappale, joten niitä on mennyt todella paljon. Kun jotain poistetaan, erät ovat todella suuria, ja niissä riittää myytävää pitkäksi aikaa, sanoo Heikki Välimäki.

Alushousujen lisäksi kenttäpaitojakin on päätynyt paljon tavallisten suomalaisten käyttöön. Myös sarkapuvut, varsikengät ja nahkasaappaat ovat suosittuja ja kysyttyjä tuotteita.

Ne maksavat vain euron kappale, joten niitä on mennyt todella paljon.

Heikki Välimäki

Sarkapukuja tai maastopukuja päätyy SA-kauppojen myytäväksi silloin, kun tuotteet elinkaari on puolustusvoimissa loppunut tai malli on vanhentunut. Erityisesti metsästäjät ja kalastajat hankkivat itselleen hyviä ja kestäviä erävaatteita SA-kaupoista.

- Kun puolustusvoimat jotain hankkii, niin niillä on korkeat laatukriteerit. Elinkaaren loppupäässäkin tavaralla on käyttöarvoa. Kaikki huonot laitetaan pois ja myyntiin päätyy vain sellaiset, joilla on elinkaarta jäljellä, kertoo Heikki Välimäki.

Tuotteet eivät suinkaan ole puhkikuluneita, vaikka ne ovat käytöstä poistettuja. Usein myyntiin päätyy myös täysin käyttämätöntä tavaraa, jos vaikkapa varmuusvarastosta poistetaan vanhentunut malli.

"Verikauhaa" on joka kokoa

Puolustusvoimien virkapuku-uudistus on raivannutkäytöstä pois myös verikauha-nimellä tunnetun kenttälakki m/36:n.

Jalkaväen kenttälakki on poistettu käytöstä.
Kuva: Kaisu Jansson / Yle

SA-kaupassa kenttälakkia on ollut myynnissä jo jonkin aikaa, mutta pitkästä historiastaan huolimatta kenttälakki ei ole aiheuttanut suurta ostobuumia.

- Kaikkia kokoja löytyy. Erässä on paljon lakkeja, joten olisimme tyytyväisiä, jos joku ryhtyisi sitä hamstraamaan, nauraa Heikki Välimäki.

Karvalakkikin on poistunut käytöstä. Puolustusvoimien pukeutumismääräyksiin tehtiin muutoksia viimeeksi vuonna 2010.

Suosittelemme sinulle