Hyppää sisältöön

Valtion lainanottotarve kasvoi 1,2 miljardilla – verotulot arvioitiin liian korkeiksi

Valtiovarainministeri Urpilaisen mukaan lainatarpeen kasvu johtuu erityisesti huonontuneista suhdanne-ennusteista.

Jutta Urpilainen ja Erkki Tuomioja.
Jutta Urpilainen kommentoi lisäbudjettiesitystä SDP:n kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Turussa. Taustalla Erkki Tuomioja. Kuva: Yle
Terhi Uusivaara

Valtion lainanottotarve kasvoi lisäbudjettiesityksessä noin 1,2 miljardilla eurolla. Lainatarpeesta 346 miljoonaa euroa johtuu lisäbudjetin uusista määrärahoista, kuten Finavialle myönnettävästä 200 miljoonan euron pääomituksesta.

Loput 900 miljoonaa euroa selittyvät sillä, että valtion verotulot ovat jäämässä odotettua pienemmiksi. Esimerkiksi ansio- ja pääomatuloveroja ennakoidaan saatavan 434 miljoonaa euroa vähemmän kuin mitä on budjetoitu.

Lähes kaikkien verojen tuotto on kuitenkin kasvamassa viime vuodesta. Kasvu ei kuitenkaan ole ollut niin suurta kuin mitä budjettia tehtäessä ennakoitiin.

Valtion nettolainanotoksi ehdotetaan tänä vuonna 9 miljardia euroa.

Urpilainen: Johtuu huonontuneista ennusteista

Urpilaisen mukaan verotuotto-odotusten pieneneminen johtuu erityisesti huonontuneista suhdanne-ennusteista. Koska ennusteet ovat heikentyneet, myös arviot saatavista verotuloista ovat pienentyneet.

Urpilainen pitää tilannetta huolestuttavana.

-Tottakai noiden lukujen edessä täytyy olla hyvin vakavana, koska tuo valtiontalouden alijäämä nousee yhdeksään miljardiin, hän sanoi.

Suosittelemme sinulle