Hyppää sisältöön

Järjestöt: Kalevan Manning-heitto loukkaava, seksistinen ja transfobinen

Ihmisoikeusjärjestö Seta ja Naisasialiitto Unioni tuomitsevat sanomalehti Kalevan pääkirjoitussivulla sunnuntaina julkaistun kommentin, jonka mukaan "tietovuotaja Bradley Manning haluaa muuttua naiseksi, mikä ei ole ihme, koska lavertelu on aina ollut ämmämäistä".

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Jessikka Aro

Tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia ajavat järjestöt pitävät sanomalehti Kalevan Bradley Manning -kirjoitusta loukkaavana ja seksistisenä.

Kalevan pääkirjoitussivulla kirjoitettiin sunnuntaina, että "Tietovuotaja Bradley Manning haluaa muuttua naiseksi. Se ei ole ihme. Laverteluhan on aina ollut ämmämäistä.” Valitut-nimisellä palstalla julkaistu teksti oli Kalevan päätoimittajan Markku Mantilan käsialaa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestön Setan pääsihteeri Aija Salon mukaan Kaleva ei kunnioita Chelsea Manningin oikeutta kertoa ja määritellä itse oma sukupuolensa. Yhdysvaltojen salaisia sota- ja diplomaattitietoja Wikileaksille vuotanut Manning kertoi viime viikolla olevansa Chelsea-niminen nainen ja aloittavansa sukupuolenkorjaukseen liittyvät hormonihoidot niin pian kuin mahdollista.

- Kalevan heitosta näkyy, ettei lehdessä ole ymmärretty, että transsukupuolinen henkilö on sitä sukupuolta, mitä sanoo olevansa. Jokainen ihminen tietää itse sukupuolensa, eikä sitä voi ulkopuolinen määritellä toisin, Salo sanoo.

Ulkopuoliset määrittelyt loukkaavia

Aija Salon mukaan on todella loukkaavaa viitata transsukupuoliseen henkilöön muussa kuin hänen itse toivomassaan sukupuolessa.

- Heitto on paitsi transfobinen, myös seksistinen. Ihmettelen, että yleinen sanomalehti menee tällaiselle linjalle, Salo sanoo.

Tapauksessa on Salon mukaan kyse transsukupuolisen henkilön kustannuksella vitsailusta ja naureskelusta sekä tämän halventamisesta.

Kalevan lisäksi monet muutkin suomalaiset tiedotusvälineet ovat Salon mukaan jättäneet huomioimatta Chelsea Manningin esittämän pyynnön. Lisäksi osa medioista on käyttänyt epäkorrekteja ilmaisuja "muuttaa" tai "vaihtaa" sukupuolta, vaikka korrekti ilmaisu olisi "korjata sukupuoltaan".

"Täysin turha kommentti"

Myös Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Tetti Vähämaa pitää Kalevan naisia "ämmämäisiksi lavertelijoiksi" yleistävää kommenttia erittäin loukkaavana.

- Kommentti oli täysin turha, ja sen olisi voinut jättää sanomatta, Vähämaa sanoo.

Myös Vähämaan mukaan monella toimittajalla on yhä opeteltavaa siinä, miten transsukupuolisuudesta uutisoidaan kunnioittavasti.

Tiedotusvälineissä ei Vähämaan mukaan ilmene enää yhtä paljon seksismiä kuin ennen, mutta pieniä ylilyöntejä tapahtuu ajoittain edelleen. Tyypillisesti ylilyönneissä naisiin liitetään koko naissukupuolta yleistäviä ominaisuuksia.

Kalevan kirjoitus herätti paljon paheksuntaa myös mikroblogipalvelu Twitterissä ja yhteisöpalvelu Facebookissa.

Julkisen sanan neuvoston valmistelevan sihteerin Ilkka Vänttisen mukaan Kalevan artikkelista ei ollut maanantaina kanneltu JSN:oon.

Suosittelemme sinulle