Hyppää sisältöön

Koiran vapaus on tiukasti lailla säädelty

Metsässä oma kiltti pikkukoira saattaa löytää itsestään suuren saalistajan. Koira saa olla vapaana vain maanomistajan ja metsästysoikeuden haltijan luvalla.

Kuva: Raimo Torikka/Yle

Metsässä irrallaan juoksevat koirat ärsyttävät muun muassa metsästäjiä. Metsästäjät ovat huolissaan koirien vaikutuksesta riista- ja muihin eläimiin. Joskus irrallaan juokseva koira saattaa myös haitata luvallista metsästystä.

Koirien irtipitoa taajamissa ja metsissä säätelevät järjestys- ja metsästyslaki.

- Metsästyslain lähtökohta on se, että ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti. Lisäksi lainsäädännössä on erikseen kiinnipitoaika maaliskuun alusta 19. elokuuta saakka, sanoo Satakunnan riistapäällikkö Antti Impola.

Impolan mukaan hänelle tulee aika ajoin yhteydenottoja asian vuoksi.

- Tästä syntyy välillä sekaannusta, kun luullaan, että koirilla olisi joku irtipitoaika. Mitään sellaista ei ole. Pääsääntö on se, että koiran pitää olla aina kiinni, sanoo Satakunnan riistapäällikkö Antti Impola.

Pienelläkin koiralla voi herätä saalisvaisto, kun ruskakko juoksee nenän edestä

Satakunnan Kennelpiirin puheenjohtaja Jarkko Fagerström

Vika ei ole koirassa

Satakunnan Kennelpiirin puheenjohtaja Jarkko Fagerström muistuttaa koiranomistajia siitä, että metsässä koira saattaa käyttäytyä aivan eri tavoin kuin kotona. Koira on jalostettu aikanaan kulkemaan luonnossa ja saalistamaan.

- Täytyy muistaa että koira on eläin, jolla on omat vaistonsa ja tapansa. Saalistusvaisto voi pikkusellakin koiralla herätä. Koulutettukin koira voi unohtaa kaikki komennot, kun metsässä sen kuonon edestä loikkii rusakko.

Fagerströmin painottaa, että koiraa ei voi syyttää, vaan vika on hihnan toisessa päässä.

- Metsästäjiä enemmän käärmeissään ovat lenkkeilijät. Koiranomistajan tulee muistaa, että irrallaan oleva koira voi pelottaa ja kilttikin puudeli voi purra.

Fagerströmiä harmittavat etenkin koiranomistajat, jotka ajattelemattomuuttaan pitävät koiria auki lintuluodoilla, missä ne rikkovat linnunpesiä. Pahinta aikaa on kevät ja alkukesä, kun luonto on herkimmillään.

Vapaat juoksupaikat vähissä

Missä koira sitten saisi juosta vapaana? Eikö Suomessa metsää riittäisi?

Nämä ovat kieltämättä lakipykäliä, joita aika avoimesti rikotaan

Riistapäällikkö Ari Impola

- Koirapuistoissa ja -tarhoissa sekä omalla pihalla. Muualla vain maanomistajan luvalla. Alle viiden kuukauden ikäinen pentu voi olla vapaana missä vaan, sanoo Satakunnan Kennelpiirin puheenjohtaja Jarkko Fagerström.

- Kyllähän meillä metsää ja tilaa riittäisi koirien juosta vapaana, mutta se ei ole luonnoneläin vaan kotieläin. Laki nyt vaan lähtee siitä, että koiraa tai muuta kotieläintä ei saa pitää vapaana ilman maanomistajan lupaa. Tässä joudutaan poikkeamaan siitä, mikä eläimen kannalta ehkä olisi mielekkäintä, toteaa riistapäällikkö Ari Impola.

 Fagerström muistuttaa, että  on sekä koiran että omistajan etu,  että koira on hallitusti kiinni. Hänen mukaansa koirakuri on parantunut Suomessa selvästi.

- Kaksikymmentä vuotta sitten koirat olivat Suomessa paljon vapaammin auki. Koirakuri on nyt aika hyvällä mallilla.

Suosittelemme sinulle