Hyppää sisältöön

Tutkimus: Jokaisella ihmisellä on tarkka raja tarvitsemalleen tilalle

Lontoon yliopistossa mitattiin, milloin ihminen kokee liian lähelle tulleen toisen ihmisen uhkaksi, ei enää vain äsyttäväksi.

Ihmisiä metron liukuportaissa
Kuva: Yle / Juha-Pekka Inkinen
Anniina Wallius

Tarve henkilökohtaiseen tilaan on inhimillisiä perustarpeita. Vieraan ei sovi tulla liian lähelle, tai ihminen tuntee olonsa turvattomaksi ja ahdistuu. Miten lähelle, siitä on juuri valmistunut tutkimus. Sen mukaan jokaisella ihmisellä on näkymätön mutta ehdoton raja tunkeilulle. 

Lontoon yliopiston neurotieteiden laitoksella tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka suuren tyhjän tilan ihminen keskimäärin tarvitsee ympärilleen, ettei tunne itseään uhatuksi.

Henkilökohtainen tila ja sosiaalinen tila ovat sukua toisilleen mutta silti eri asia.

Tutkimuksen koeympäristö oli leppoisa laboratorio, joten tulokseksi saatiin kohtalaisen pieniä lukuja. Vähimmäismääräksi osoittautui ihmisestä riippuen 20–40 senttiä tilaa kasvojen edessä.

Toisin kuin on oletettu, uhkan tuntu ei kasva asteittain, vaan kullakin koehenkilöllä oli oma tarkka rajansa, jossa tilanne muuttui kertaheitolla uhkaavaksi.

Tutkija Giandomenico Ianettin mukaan henkilökohtainen tila ei ole valinnan kysymys, vaan kyseessä näyttää olevan aivojen sanelema puolustusmekanismi.

Reaktioita aiheutettiin sähköiskuilla

Haastattelujen lisäksi koehenkilöiden tuntemuksia havainnoitiin antamalla heidän käteensä pieniä sähköiskuja. Ne olivat vahvuudeltaan aina samanlaisia, mutta käsi oli milloin lähempänä, milloin kauempana kasvoista. Reaktiota mitattiin silmien liikkeestä, jota ihminen ei kontrolloi tietoisesti.

Mitä vaarallisempana ihminen ympäristöään pitää, sitä suurempi on hänen tarvitsemansa henkilökohtainen tila. Myös ahdistuneella ihmisellä vaatimus kasvaa.

– Omassa olohuoneessa juttelevalla ihmisellä vaatimus on pieni, mutta vaarallisella alueella kävelevällä tilanne on toinen. Metron kaltaisissa paikoissa, joissa ihmiset eivät koe pelkoa, oman sosiaalisen tilan kaventuminen voi olla ärsyttävää, mutta se ei tunnu uhkaavalta, Ianetti sanoo. Henkilökohtainen tila ja sosiaalinen tila ovat sukua toisilleen mutta silti eri asia, hän korostaa.

Tutkimus on julkaistu Journal of Neuroscience -lehdessä, ja tuloksista kertovat Lontoon yliopiston verkkosivun lisäksi myös useat lehdet, muun muassa The Telegraph ja Medical Daily.

Suosittelemme sinulle