Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

VM esittää: Työttömien oikeus ansaita muuttumassa

Työttömille esitetään oikeutta ansaita 400 euroa kuussa ilman, että se vaikuttaa työttömyysturvaan. Tähän mennessä työttömät eivät ole saaneet tienata euroakaan ilman työttömyysturvan leikkausta.

Sadan euron seteleitä.
Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle uutisten tietojen mukaan valtiovarainministeriön työryhmä esittää työhönpääsyn helpottamiseksi muutosta, joka sallisi työttömälle 400 euron palkkatulot ilman työttömyysturvan menettämistä.

Oikeus ansaita ilman työttömyysturvan menettämistä saa laajaa kannatusta eri osapuolilta. Työttömien etujärjestössä esitys otetaan vastaan riemulla.

– Me nähdään tämä erittäin positiivisena ja uskomme, että tämä luo kyllä lisää sirpaletyötä, mutta antaa mahdollisuuksia myös siihen, että ihminen lähtee kehittämään itseään, sanoo Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön puheenjohtaja Lea Karjalainen.

Hänen mukaansa suunniteltu 400 euron katto helpottaisi monen perheen arkea.

Helsingin työttömien yhdistyksen puheenjohtaja Anna-Maria Kantola on myös tyytyväinen esitykseen. Työttömät ovat itsekin ajaneet asiaa pitkään. Kantola sanoo, että se mahdollistaa lyhytkestoisenkin työn vastaanottamisen ilman että työttömän talous romuttuu heti muutamaksi kuukaudeksi. Hallitukselle lähteekin terveisiä, että esimerkiksi asumistuen voisi rauhoittaa muutamaksi kuukaudeksi, vaikka ottaisikin vastaan lyhytkestoisen työn.

Esityksen yksityiskohdat ja sen läpimeno ovat kuitenkin vielä auki,  joten vielä ei tiedetä, miten se vaikuttaisin muihin tukiin.

Pimeän työn osuuden Kantola arvelee vähenevän, kun jatkossa saisi ansaita 400 euroa työttömyysturvaa menettämättä. 

Etla asettaisi ehtoja - palkansaajat uskovat pimeän työn vähenevän

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlassa pelätään, että muutoksen myötä joissakin tilanteissa töiden vähentäminen voisi tulla kokopäivätyötä kannattavammaksi.

Siksi Etla rajaisi ansiomahdollisuuden koskemaan vain vaikeasti työllistyviä.

– Kyllä tällainen riski on olemassa. Siksi tässä pitäisi pystyä rajaamaan saajien joukko esimerkiksi vaikeasti työllistyviin, joilla on pienet tulot. Esimerkkinä juuri pitkäaikaistyöttömyys, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimusjohtaja Tarmo Valkonen. Hän muistuttaa, että osa-aikatyötä ja kausityötä tekevien asema pitäisi miettiä, ettei uudistus kannustaisi kokoaikatyön vieroksumiseen.

Silti Valkonen on sitä mieltä, että työn teon kannustimien lisääminen on hyvä asia.

Palkansaajien tutkimuslaitoksessakin ehdotusta kiitellään. Se vähentäisi pimeää työtä, pitäisi ihmiset kiinni työmarkkinoilla, vähentäisi yksittäisen työttömän asiointia työvoimaviranomaisten luona ja lisäisi työn tarjontaa.

– Koska nyt houkutus tehdä pikkuhommia ohi verokirjan pienentyy, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Eero Leht

Lehto uskoo, että kaikenlainen yhteys työelämään estää myös syrjäytymistä.

- Työtön pääsee paremmin kiinni työnsyrjään. Se on nimenomaan tärkeää pitää ihmiset työmarkkinoiden tuntumassa, etteivät passivoituisi pitkäaikaistyöttömiksi, ennustepäällikkö muistuttaa.

Kansantaloudelle ehdotuksella ei ole suurta merkitystä,  mutta pitkällä tähtäyksellä näin voisi olla, koska ihmiset pysyisivät työn syrjässä kiinni. Työpaikkojahan se ei suoraan tuo, mutta lisää aktiviteettia työmarkkinoilla, muistuttaa Lehto.

Lehto arvioi, että esitys vaikuttaisi joihinkin tukiin, mutta esityksen yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa, joten näitä vaikutuksia ei voi vielä arvioida. 

Suosittelemme