Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Enduro-uransa lopettava Salminen: "Olen saanut lajilta kaiken"

Juha Salminen on voittanut urallaan 13 maailmanmestaruutta. Moottoripyörälajien ajajista vain Giacomo Agostini on voittanut enemmän, 15.

Juha Salminen
Kuva: Husqvarna
Jaakko Perttilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Juha Salminen kertoi keskiviikkoillan Urheiluruudussa lopettavansa mittavan uransa endurossa. 13 maailmanmestaruutta oli saavutus, johon oli hyvä vetää raja.

- Kaikki hauska loppuu aikanaan. Monta vuotta ajettu ja kaikki nähty tämän lajin parissa. Ei ole sitä poltetta enää. Nyt se piste on tullut tähän ammatilliseen ajoon, Salminen sanoo.

Aiemmin Salminen sanoi, että hän tavoittelee vielä titteliä eniten moottoripyörälajien maailmanmestaruuksia voittaneena kuljettajana. Siinä tavoitteessa Salminen jää nyt 15 mestaruutta voittaneen Giacomo Agostinin taakse.

- Kyllähän porkkanoita oli aina, mutta onhan tässä jo paljon koettu, tehty ja voitettu. Hyvähän se on silloin lopettaa kun on vielä vauhtia ja hauskaa.

Salmisen mukaan lopettamispäätökseen ei ole yhtä syytä. Uuden sopimuksen sorvaaminen oli lopulta projekti, johon Salminen ei enää halunnut ottaa osaa.

- Siihen ei ole yhtä tekijää. Kun ajatteli asiaa tarpeeksi monelta kantsilta, tuli siihen päätökseen, että eiköhän se olisi aika.

- Ennen kuin se (sopimuksentekoon liittyvä) ruljanssi alkaa, tuli sellainen fiilis, että haluanko enää lähteä siihen. Raskaan alkuvuoden jälkeen tuli aika helposti se päätös.

Lopettaminen ei aiheuta ainakaan tässä vaiheessa Salmiselle haikeita ajatuksia.

- Ehkä olisi haikea (olo), jos joku asia olisi oikeasti jäänyt kesken ja jotain saavuttamatta. Koen, että olen saanut tältä lajilta kaiken.

- Ei ole hirveästi negatiivisia kokemuksia tai ajatuksia jäänyt. Ura tavallaan alkoi askel askeleelta sen kummempia haaveilematta. Se vaan lähti jotenkin käsistä, että ruvettiin kisaamaan ja pärjäämään.

Vaikka Salminen lopettaa uransa endurossa, ei hän sulje pois ajatusta ajamista jollain toisella kaksipyöräisellä tulevaisuudessa.

- Hulluhan minä olisin jos sanoisin ei. Todennäköisesti jollain vehkeellä vedetään.

Suosittelemme