Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Endurokuljettaja Aro Salmisen lopettamisesta: "Endurolegenda lähtee pois"

Samuli Aron mukaan Juha Salminen on Suomen kaikkien aikojen menestynein moottoriurheilija.

Samuli Aro
Kuva: Urheilukuvat
Jaakko Perttilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Enduron elävä legenda Juha Salminen ilmoitti keskiviikkona lopettavansa uransa. Viisinkertainen enduron maailmanmestari Samuli Aro myöntää, että Salminen jättää suuren aukon suomalaiseen enduromaailmaan.

- Ensimmäisenä mieleen tuo sen, että kyllä sinne enduromaailmaan aika iso lovi jää. Viime vuosina on poistunut menestyneitä suomalaisia endurokuskeja. Juha on tietysti suomalaisen enduron kirkkain ja parhaiten menestynyt tähti. Voi suoraan sanoa, että endurolegenda lähtee pois. Sellainen roolimalli lähtee sieltä pois.

Vaikka Salmisen lopettamispäätös tuli Arolle jossain määrin yllätyksenä, osasi hän sitä jo odottaa.

- Sellaisia pieniä aavistuksia oli. Vaikka kova sälli on, niin ei se siellä jaksa ihan koko elämää pyöriä. Olen hyvässä mielessä vähän odotellutkin jo, että kauanko se Juha siellä jaksaa olla.

Aro muistaa Salmisen roolimallina, jonka tekemisistä muut yrittivät ottaa mallia.

- Suureksi roolihahmoksi Juha nousi omien mestaruuksien myötä. Etenkin enduron puolella hän oli suuri vaikuttaja nuorissa endurokuskeissa. Kaikki varmasti seurasivat, mitä Juha tekee.

- Uskoisin, että yksi suomalaisen moottoriurheilun suurimpia tekoja oli Juhan visiitti Yhdysvaltoihin cross country -sarjaan, jossa hän voitti kaksi peräkkäistä mestaruutta, tuli takaisin Eurooppaan ja voitti siellä taas endurossa mestaruuksia.

Salminen on voittanut urallaan 13 maailmanmestaruutta. Moottoripyörälajien maailmanmestaruuksissa vain Giacomo Agostini on 15 mestaruudellaan edellä.

- Onhan hänet huomioitu monesti äänestyksissä, mutta saisi pikkuisen enemmän arvostusta olla. Jos mietitään mestaruuksien määrää, niin taitaa olla Suomen kaikkien aikojen menestynein moottoriurheilija.

Suosittelemme