Hyppää sisältöön

Öllölässä on hymy herkässä ja historia tallessa

Öllälän kylä kuuluu entiseen Tuupovaaran kuntaan, nykyiseen Joensuun kaupunkiin. Joensuusta on matkaa kylälle noin 70 kilometriä, itärajalle viisi ja Tuupovaaran keskustaan 15 kilometriä. Vierailijalle Öllölän kylä avautuu idyllisenä ja paljastaa päätieltä poikkeavalle kaunista luontoaan ja historiaansa.

Koskenniskan kievari- ja myllymuseon kievarirakennus muistuttaa vanhasta rakennusperinteestä. Kuva: Pekka Sivukari / Yle

Öllölä on saanut erikoisen ja mieleenpainuvan nimensä Iivana Öllöisestä, josta löytyy maininta 1640-luvulta. Sanotaan, että hän olisi kylän ensimmäinen asukas. Kylä valittiin 1990-luvun alussa valtakunnalliseksi vuoden kyläksi ja siellä asuu nykyisin seitsemisenkymmentä asukasta.

Öllölän kylän keskeisellä paikalla sijaitsee entinen kaupparakennus. Suurehko rakennus ei toimi enää kauppana, vaan nykyisin seinässä lukee Paimentytön Tupa.

Paimentytön Tupa sijaitsi ennen kylän lakkautetussa koulussa. Nimensä se on saanut siitä, että paikan pitäjä, Liisa Hämäläinen, valittiin vuonna 1996 Tuupovaaran Paimentytöksi.

Paimentytöntuvalla vierailee ruokailemassa ja tapaamisten merkeissä niin matkailijoita kuin rippikoululaisiakin.

Luontoa ja historiaa

Öllölän kylän alueella on hyvät ulkoilumahdollisuudet. Kylä sijaitsee vaellusreittien maisemissa. Käymisen arvoinen kohde on Vekaruksen ulkoilualue. Vekarus on yksi levähdyspaikoista Tuupovaaran keskustasta Hoilolaan kulkevalla 35 kilometrin pituisella retkireitillä, Paimenpojan polulla. Paimenpojan polkua voi myös patikoida lyhempiä matkoja.

Vekaruksella on myös noin kahden kilometrin pituinen luontopolku. Kannattaa huomioida myös se, että Vekaruksen kota-alue on muutettu esteettömäksi.

Oöllölän luontoon kuuluu ehdottomasti myös kapeahko Öllölänjärvi sekä monet metsäiset joet ja kosket.

Vanhaa historiaa edustaa Koskenniskan kievari- ja myllymuseo, jota ylläpitää Tuupovaara-seura. Museo sijaitsee Kotajoen varressa retkeilyreitin varrella.

Presidentti Martti Ahtisaari vieraili Koskenniskan museolla vuonna 1996. Muistona on kuvat museorakennuksen seinällä. Kuva: Pekka Sivukari / Yle

Kievari sai arvokkaita vieraita vuonna 1996,kun silloinen tasavallanpresidentti Martti Ahtisaari vieraili paikalla.

Öllölässä on myös Pörtsämön erämaakalmisto. Se sijaitsee Öllölänjärven rannalla ja sinne on haudattu runonlaulaja Petri Shemeikka.

Suosittelemme sinulle