Hyppää sisältöön

Professori: Moni riskiryhmään kuuluva jättää yhä kolesterolilääkkeet syömättä

Kolesterolilääkkeiden haittavaikutuksista syntynyt kiivaan keskustelun vaikutukset näkyvät edelleen, arvioi Itä-Suomen yliopiston professori Matti Uusitupa.

Verinäytteitä koeputkissa
Kuva: Yle
Yle Savo

Moni riskiryhmään kuuluva jättää kolesterolilääkkeet syömättä niiden haittavaikutusten pelossa, sanoo Itä-Suomen yliopiston professori Matti Uusitupa. Kolesterolilääkkeistä nousi muutama vuosi sitten kiivas keskustelu muun muassa niistä aiheutuneiden kovien, jopa vaarallisten lihaskipujen vuoksi.

- Pelko yhtenä tekijänä ja kohu varmaan osaltaan johtivat siihen, että jotkut lopettivat statiinien käytön, vaikka kuuluvat korkeaan riskiryhmään. Itse asiassa statiinit ovat varsin turvallinen lääkeaineryhmä ja kaikkein tämä haitallisin sivuvaikutus, eli luurankolihasvaurio, on harvinainen.

Sitten ollaankin vähän tenkkapoo että mikä on se vaihtoehto.

Matti Uusitupa

Uusituvan mukaan myös lääkärikunta on alkanut suhtautua aiempaa varovaisemmin kolesterolilääkkeiden määräämiseen.

- On tarkennettu statiinin käyttöaiheita ja tämä on hyvä asia, hän sanoo.

"Vaihtoehtoja on varsin vähän"

Kolesterolilääkkeitä syö arviolta 700 000 suomalaista. Professori Matti Uusituvan mukaan Suomessa on riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, jotka eivät syö statiineja, mutta myös sellaisia lääkkeenkäyttäjiä, joilla lääkkeiden hyödystä ei ole varmuutta.

- Henkilöt, joilla on jo sepelvaltimotauti, joilla on suvussa varhaista sepelvaltimotautia tai jotka kuuluvat korkean riskin ryhmään, hyötyisivät statiineista. Yksittäinen tärkein kriteeri on kokonaiskolesterolipitoisuus ja erityisesti tämä haitallinen LDL-kolesterolipitoisuus. Mitä korkeampi se on, ja jos suvussa on sepelvaltimotautia, niin kyllä käyttäisin.

Professori sanoo, että hyviä vaihtoehtoja kohutuille statiineille on "varsin vähän". Niitä ovat muun muassa muihin rasva-arvoihin vaikuttavat fibraatit sekä resiinit ja muut kolesterolin imeytymiseen vaikuttavat lääkkeet. Myös kasvissteroli- ja kasvisstanolivalmisteet voivat alentaa kolesterolia jopa 10–15 prosenttia.

- Kyllä niilläkin oma oma merkityksensä on, mutta ne eivät korvaa statiinilääkitystä. Se on kyllä hankala asia, jos henkilölle ei statiinit sovi, niin sitten ollaankin vähän tenkkapoo että mikä on se vaihtoehto. Ruokavaliohoitoa voi tarkentaa ja sillä päästään aika pitkälle.

Lääkkeet ovat aiheena Yle Savon toteuttamassa Kysy lääkkeistä -ohjelmassa perjantaina 30.8. kello 11–12. Suorassa lähetyksessä kuulijoiden kysymyksiin lääkkeistä vastaa farmakologian professori Hannu Raunio Itä-Suomen yliopistosta. Kysymyksiä ohjelmaan voi lähettää etukäteen keskusteluartikkelimme kautta.

Suosittelemme sinulle