Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Euron vastustajat Saksassa: Kadehdimme perussuomalaisia

Saksassa uusi eurokriittinen puolue "Vaihtoehto Saksalle" valmistautuu kaksiin vaaleihin ja hakee yhteistyötä Suomesta. Puolueen puheenjohtaja Bernd Lucke sanoo Yle Uutisten haastattelussa suorastaan kadehtivansa perussuomalaisten kannatusta Suomessa.

Bernd Lucke valittiin uuden eurokriittisen puolueen puheenjohtajaksi 14. huhtikuuta 2013.
Bernd Lucke (kesk.) valittiin uuden eurokriittisen puolueen puheenjohtajaksi 14. huhtikuuta 2013. Kuva: Marc Tirl / EPA
Tytti Sulander
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksan eurokriittisten keulakuva, Vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland) -puolueen puheenjohtaja Bernd Lucke herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

Timo Soinin tapaan vain Lucke pystyy pitämään omat kannattajansa kurissa, mutta ulkopuoliset ovat jopa käyneet häneen käsiksi vaalitilaisuuksissa - niin paljon taloustieteen professori Hampurista joitakin saksalaisia ärsyttää.

Lucke esimerkiksi kaadettiin kumoon viikko sitten puhetilaisuudessa Bremenissä, mutta hän ei onnekseen loukkaantunut tapahtumassa.

Ärsytystä lisää erityisesti se, että äärioikeiston ja uusnatsien on pelätty liittyvän uuteen Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen. Luckelta onkin perätty aktiivisia toimia uusnatsien torjumiseksi.

Lucke kuittaa puheet vanhojen puolueiden propagandana.

Toivoisinpa, että mekin saisimme samanlaisen menestyksen kuin perussuomalaiset Suomessa.

- Totta kai vanhat puolueet yrittävät halventaa meitä, ja esittää meidät äänestäjille jotenkin vastuuttomina. He tekevät niin, koska pelkäävät menettävänsä meille ääniä, Lucke sanoo itsevarmasti.

Samaan hengenvetoon hän sanoo toivovansa, että näin myös käy.

AfD eli Vaihtoehto Saksalle on kuitenkin mielipidemittausten mukaan saamassa vain kahden-kolmen prosentin kannatuksen tulevissa liittopäivävaaleissa.

"Euron pelastaminen lopetettava"

Mainoksissaan "Vaihtoehto Saksalle" lupaa nimenomaan rohkeaa vaihtoehtoa nykymenolle eli Merkelin hallituksen europolitiikalle.

Saksaa ei haluta irti eurosta vaan kriisimaat pitäisi heittää ulos valuuttaunionista ja euron pelastaminen lopettaa.

- Kriisimaiden erottaminen eurosta ei esimerkiksi vahingoittaisi Saksaa juuri mitenkään, koska vientimme Etelä-Eurooppaan on supistunut kriisin aikana 25 prosenttia, Lucke laskee.

Hänen mukaansa myöskään kriisimaiden talous ei alkushokin jälkeen kärsisi euroerosta, päinvastoin.

- Ero eurosta johtaisi myös lopulta kriisimaiden talouden elpymiseen, mikä taas voisi johtaa kysynnänkin elpymiseen, Lucke jatkaa.

Lucke luonnostelee eräänlaista vahvaa, pohjoisen euroa, johon pääsisivät vain taloudeltaan vahvat maat.

"Onnittelen teitä perussuomalaisista"

Suomen perussuomalaisten kannatusta viime eduskuntavaaleissa on tuore puoluejohtaja Saksassa tutkinut tarkoin. Hän sanookin kadehtivansa perussuomalaisia.

Totta kai vanhat puolueet yrittävät halventaa meitä, ja esittää meidät äänestäjille jotenkin vastuuttomina. He tekevät niin, koska pelkäävät menettävänsä meille ääniä.

- Kerrassaan kadehdin! Toivoisinpa, että mekin saisimme samanlaisen menestyksen kuin perussuomalaiset Suomessa, Lucke intoilee.

Lucken mukaan perussuomalaiset ja Vaihtoehto Saksalle ovat sisältöasioissa hyvin lähellä toisiaan.

- Onnittelen teitä, että teillä on sellainen puolue, hän vielä jatkaa suitsutustaan.

Saksan liittopäivävaalit kolmen viikon kuluttua ovatkin ensimmäinen iso testi uudelle puolueelle.

"Haemme yhteistyötä Suomesta"

Monikaan politiikan tutkija ei halua vielä arvioida, millainen kannatus Vaihtoehto Saksalle -puolueella lopulta on.

AfD:n parin prosentin gallup-kannatus kun voi sittenkin pompata yli Saksan viiden prosentin äänikynnyksen, ja puolue saattaa saada edustajiaan liittopäiville.

Paljon on nyt kiinni siitäkin, millainen on Kreikalle suunniteltu uusi tukipaketti. Valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen ääneen lausumaa Kreikan kolmatta tukipakettia kun ei monikaan saksalainen enää jaksaisi hyväksyä.

Seuraava testi AfD:lle on jo luvassa ensi keväänä, kun puolue valmistautuu eurovaaleihin.

- Tällä hetkellä meillä ei ole aikaa muuhun kuin liittopäivävaaleihin, mutta heti sen jälkeen otamme varmasti kontaktia joihinkin eurooppalaisiin sisarpuolueisiimme, Lucke sanoo.

Se tarkoittaa erityisesti perussuomalaisia. Naapurimaa Ranskan eurokriittiseen äärioikeistoon eli Front National -puolueeseen Luckekin haluaa ottaa etäisyyttä.

Suosittelemme