Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Mustasaaren kunnanjohtaja pakkoliitoksista: Alueen enemmistön kannan ratkaisevuus olisi ongelmallista

Kuntarakennelain muutos toisi hallitukselle mahdollisuuden ohjata työssäkäyntialueita pakkoliitoksiin. Vielä on epäselvää mitä ja millä perusteella alueita tarkasteltaisiin, ja miten pakkoliitostilanteissa meneteltäisiin. Esimerkiksi Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg suhtautuu uudistukseen vielä rauhallisesti.

Kuva: Heidi-Maria Harju / YLE
Sami Pöntinen
Avaa Yle-sovelluksessa

 Mustasaaressa hallituksen kuntauudistuspaketin pakkoliitoasiaan suhtaudutaan vielä rauhallisesti. Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg sanoo, että odotetaan ja katsotaan, mikä on uudistuksen lopullinen sisältö. Ahlberg suhtautuu epäilevästi pakkoliitosten toteutumiseen.

Kuntarakennelakia täydennetään syksyn aikana niin, että hallitukselle tulee mahdollisuus ohjata kuntia pakkoliitoksiin yhtenäisillä työssäkäyntialueilla. Samalla kuitenkin kuntaliitoksissa edellytettäisiin koko liitosalueen asukkaiden enemmistön tukea.

Kansanäänestys kuntaministerin vaihtoehto

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen mukaan kaupunkiseutujen kuntaliitoksissa voitaisiin käyttää apuna kansanäänestystä. Kansanäänestyksen menettelytapaa kuitenkin pohditaan vielä ja epäselvää on esimerkiksi se, kuinka eri kokoisten kuntien tahto toteutuisi.

- Alueen enemmistön kanta olisi ongelmallista, ja me lähdemme siitä että kansalaistahtoa kunnioitetaan, sanoo Ahlberg.

Ahlberg ottaa esimerkiksi Tampereen seudun ja esimerkiksi Tampereen ja Pirkkalan kokoeron.

- Tilannehan ei ole täysin samanlainen kuin Vaasan seudulla, mutta käytännössä kuntien kokoerohan vaikuttaisi siellä enemmistön muodostumiseen täysin. Se ei voi olla oikea vaihtoehto.

Suosittelemme sinulle