Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Muutos Venäjän lakiin kuohuttaa - suomalainen ei pääse pois maasta

Suomen ja Venäjän kansalaisuuden omaavat miehet voivat joutua käymään armeijan sekä Suomessa että Venäjällä.

Varusmiehet sulkeisharjoituksissa.
Kuva: Yle
Katja Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Elokuun alussa voimaan tullut muutos Venäjän asevelvollisuuslakiin on kiivastuttanut Suomessa asuvia, Suomen ja Venäjän kansalaisuudet omaavia venäläisiä. Huolimatta siitä, että on käynyt Suomen armeijan, Venäjän viranomaiset voivat vaatia myös Venäjän armeijan käymistä.

Jyri Snäll, joka matkusti Moskovaan hakemaan uutta Venäjän sisäistä passia, ei nyt pääse pois maasta.

– Ulkomaanpassini voimassaoloaika umpeutui, enkä saa uutta passia, sillä minun täytyy rekisteröityä armeijaan. En tiedä, joudunko armeijaan vai en. En ole koskaan asunut, enkä edes syntynyt täällä. Äitini hankki minulle kaksoiskansalaisuuden kymmenen vuotta sitten, Juri Snäll kertoo puhelimitse Moskovasta.

Venäjällä on käytössä niin sanottu sisäinen passi, jossa on merkintä siitä, missä on kirjoilla. Jos mies on kirjoilla Venäjällä, hän voi joutua Venäjän armeijaan, vaikka asuisikin pysyvästi Suomessa. Suomessa asuu noin 1500 nuorta miestä, joilla on kahden maan passi. Heistä moni on edelleen rekisteröity Venäjälle.

– Jos Venäjän kansalaiset ovat suorittaneet asepalveluksen toisessa maassa, heidät saatetaan kutsua toisen kerran suorittamaan asepalvelusta Venäjän armeijassa. Venäjän kansalaisten kirjaaminen asevelvollisuusrekisteriin tapahtuu sen paikkakunnan mukaan, mihin heidät on Venäjällä rekisteröity, sanoo Venäjän Suomen suurlähetystön lehdistösihteeri Dmitri Suvorov.

Suomessa asuvat venäläiset ovat huolissaan lakimuutoksesta. Suomen armeijassa palvellut Maksim Semenov on sitä mieltä, että kutsuntaikäiset miehet eivät enää halua matkustaa Venäjälle.

– Monet ovat sitä mieltä, etteivät he matkusta Venäjälle, ennen kuin ovat täyttäneet 27 vuotta. Luonnollisestikin moni miettii sitä, kannattaisiko luopua Venäjän passista. Se tuottaisi taas paljon byrokraattisia ongelmia, joten moni varmaankin vain välttelee matkustamista Venäjälle, hän miettii.

Myös nuorten miesten vanhemmat ovat huolissaan poikiensa tulevaisuudesta.

– On täysin normaalia, että miehen täytyy palvella armeijassa. Ei ole kuitenkaan mielekästä joutua palvelemaan Venäjän armeijassa, kun on jo käynyt armeijan täällä, huokaa Bruno Puolakainen.

Juri Snällin matka Moskovaan sai ikävän käänteen. Hän ei pysty kuvittelemaan itseään Venäjän armeijassa.

– En voi palvella täällä. Minulla on kaikki Suomessa: lapsi, asunto ja työ, toteaa Snäll.

Suosittelemme