Hyppää sisältöön

Sailas: Rakenneuudistuspäätös ei pelasta Suomea kestävyysvajeelta

Entisen valtiosihteerin Raimo Sailaksen mukaan hallituksen eilinen päätös tarvitsee lisää sisältöä. Epäselvää on esimerkiksi se, mitä kuntien velvoitteita on tarkoitus vähentää miljardisäästöjen aikaansaamiseksi.

Raimo Sailas Pressiklubin vieraana.
Raimo Sailas Pressiklubin vieraana. Kuva: Yle
Jessikka Aro

Hallituksen rakenneuudistuspäätös ei pelasta Suomea kestävyysvajeelta, sanoo valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri Raimo Sailas.

- Mutta kunhan eilisen päätöksen ympärille saadaan sisältöä, siis lihaa luiden ympärille, on edellytykset pelastua, Sailas sanoi Ylen Pressiklubi-ohjelmassa.

Toistaiseksi epäselvää on, mitä kuntien velvoitteita on tarkoitus vähentää miljardisäästöjen aikaansaamiseksi. Sailaksen mukaan säästöjen synnyttäminen tuottavuutta kasvattamalla aiheuttaa paineita nostaa koulujen ja päiväkotien ryhmäkokoja sekä vähentää vanhuspalvelujen työntekijöitä.

- Kuntapalveluissa tuottavuus on trendinomaisesti pitkään alentunut. En ole varma, ymmärtävätkö kaikki, mitä miljardisäästöihin tarvitaan.

Hänen mukaansa on turha odotella ostovoiman nousua, koska veroja korotetaan kuntasektorilla miljardilla eurolla. Tämä tarkoittaa, että koko maassa veroprosentti nousee keskimäärin yhdellä yksiköllä.

Sailaksen mukaan Suomi on kriisin partaalla, ja kriisin hoitoa on jarruteltu.

- Kestävyysvajeesta on puhuttu jo kuusi vuotta, ja hallitus teki päätöksiä vasta nyt.

Sailasta on kiusannut pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) puhe "valtiontalouden sopeuttamisesta".

- Miksei voida sanoa suoraan, että tarkoitetaan menojen karsintaa ja verojen korottamista?

Suosittelemme sinulle