Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Microsoft ostaa Nokian puhelinliiketoiminnan

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop siirtyy Microsoftin palvelukseen. Nokian hallituksen puheenjohtajasta Risto Siilasmaasta tulee Nokian väliaikainen pääjohtaja. Timo Ihamuotilasta tulee väliaikainen toimitusjohtaja. Nokian pääkonttori ei ole lähdössä Suomesta.

Stephen Elop
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop siirtyy Microsoftin palvelukseen. Kuva: Toni Albir / EPA
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Microsoft ostaa Nokian matkapuhelinliiketoiminnan. Kaupan hinta on 5,44 miljardia euroa. Se lisensoi Nokian patentteja ja tulee lisensoimaan ja käyttämään Nokian karttapalveluita, yhtiöt kertovat tiedotteessaan.

Microsoft maksaa 3,79 miljardia liiketoiminnan osien ostosta. 1,65 miljardia euroa se maksaa Nokian patenttien lisensoinnista. Nokia laskee järjestelystä kirjattavan myyntivoittoa noin 3,2 miljardia euroa. Nokia suunnittelee keskittyvänsä järjestelyn jälkeen kolmeen liiketoimintaansa eli verkkoyhtiö NSN:ään, kartta- ja tietopalveluihin ja teknologiakehitykseen.

Elop lähtee, Siilasmaasta väliaikainen pääjohtaja

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop jättää toimitusjohtajan tehtävänsä Nokiassa tänään tehdyn ilmoituksen jälkeen ja siirtyy myytävän puhelinliiketoiminnan johtajaksi. Samoin Nokian hallituksen hän jättää heti tästä päivästä alkaen.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa puolestaan siirtyy Nokian väliaikaiseksi pääjohtajaksi ja Timo Ihamuotila väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi. Siilasmaa jatkaa myös hallituksen puheenjohtajana. Ihamuotila jatkaa Nokian talousjohtajana, ja hänestä tulee Nokian johtokunnan puheenjohtaja.

Nokian design-tiimin johtaja Marko Ahtisaari puolestaan on päättänyt ryhtyä jälleen yrittäjäksi. Hän jättää työnsä Nokiassa ja sen johtokunnan marraskuussa.

Muutokset eivät vaikuta verkkoyhtiö NSN:n nykyjohtoon. Rajeev Suri jatkaa sen toimitusjohtajana.

Microsoft käyttää Nokia-brändiä

- Arvioituamme useita eri vaihtoehtoja arvon maksimoimiseksi osakkeenomistajillemme, uskomme, että tänään julkistettu järjestely on paras tie, sanoo Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Nokia arvioi, että Microsoftille siirtyvien toimintojen liikevaihto oli viime vuonna noin 14,9 miljardia euroa eli liki 50 prosenttia Nokian liikevaihdosta.

Kauppaan sisältyy muun muassa Nokian Asha-tuotemerkki. Tiedotteen mukaan Nokia omistaa tulevaisuudessakin patenttisalkkunsa ja se jatkaa brändinsä omistajana. Järjestelyn ehtojen mukaan yhtiöillä on kymmenen vuoden lisenssisopimus, jonka myötä Microsoft käyttää Nokia-brändiä nykyisissä ja myöhemmin tulevissa Series 30- ja Series 40 -ohjelmistoalustojen laitteissa. Järjestelyn toteutuessa Nokia ei voi käyttää Nokia-brändiä omissa matkaviestimissään ennen vuoden 2015 loppumista, tiedotteessa kerrotaan.

Yli 30 000 työntekijää Microsoftille

Nokia uumoilee, että yhtiön johtokunnasta Stephen Elop, Jo Harlow, Juha Putkiranta, Timo Toikkanen ja Chris Weber siirtyvät Microsoftin palvelukseen, kunhan yritysjärjestely saadaan päätökseen.

Noin 32 000 työntekijän arvioidaan siirtyvän Microsoftin leipiin, tiedotteessa kerrotaan. Heistä 4 700 on Suomessa. Suurin osa tästä joukosta, 18 300, on tehdastyöntekijöitä.

Microsoft kertoo perustavansa Suomeen datakeskuksen. Sen on määrä palvella yhtiön eurooppalaisia asiakkaita. Microsoft sijoittaa yli 250 miljoonaa dollaria eli liki 190 miljoonaa euroa keskuksen pääomaan ja lähivuosien toimintaan.

Yritysjärjestely toteutuu ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, yhtiöt arvioivat. Järjestely edellyttää muun muassa Nokian osakkeenomistajien ja viranomaisten hyväksyntää.

Ylimääräisen yhtiökokouksen Nokia aikoo kutsua koolle 19. marraskuuta. Lehdistötilaisuuden se järjestää tänään Dipolissa Espoossa klo 11.

Muokattu klo 7.50. Nokia korjaa tiedotettaan: Microsoft sijoittaa yli neljännesmiljardia dollaria datakeskukseen, ei neljännesmiljoonaa, kuten se ensin kertoi.

Suosittelemme