Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Auts! Purentalihasten hieronta saa leuat liikkeelle ja kireydet pois

Hieroja työntää kumihanskat käteen ja tunkeutuu paikkaan, johon yleensä vain hammaslääkärillä on pääsy: suuhun. Suun sopukoista löytyy niin kipeitä lihaksia, että tajunta sumenee. Puremalihashieronta auttaa monenlaiseen lihasten kireyteen. Se ei kuitenkaan ole pelkkää suunsisäistä hoitoa, vaan mukaan hierontaan otetaan selkä, niska, kallonpohja ja kaikkinaiset pään kireydet.

Purentalihashierontaa tehdään kumihansikas kädessä
Kuva: Tiina Kokko / Yle
Mikael Juntunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnassa urheiluhierojana toimiva Tiiru Mäki sai puremalihashieronnan perustaidot hierojakoulutuksen sivutuotteena. Nykyisin puremalihashierontaa haluavia asiakkaita käy viikoittain.

Vikaluettelossa voi olla migreeniä, päänsärkyä, hampaiden narskuttelua, silmiä rasittavaa päätetyötä, leuka- tai korvasärkyä tai muuta arkea häiritsevää särkyä.  

Matka kohden paremmin avautuvia leukoja alkaa hierojan pöydällä mahallaan maaten.

- Käy vatsamakuulle. Lähden käymään keskiselästä ylöspäin aina sinne kallonpohjaan saakka, Tiiru Mäki kehottaa.

Tiukka käsittely aiheuttaa ähinää ja kireyttä löytyy.

- Vasen puoli oli kautta linjan pikkuisen jännittyneempi, hartiaseudulla ja hartialinjassa, täällä ylempänä.

Hierontahetki kääntyy selinmakuuksi ja vuorossa ovat kaula, rintalihasten yläosa ja kasvojen seutu. Joka puolelta päätä ja kasvoja löytyy käsittämättömän kipeitä kohtia. Niskat vääntyvät.

Purentalihashieronta annetaan otsan alueelle
Kuva: Tiina Kokko / Yle

- Koeta pitää pää rentona, minä kannattelen sitä, sanoo Mäki.

- Usein esimerkiksi päätetyöntekijöillä voi olla hyvin jännittyneet lihakset ohimoiden seudulta. Kun päivän katsoo päätettä, joutuu ehkä siristelemään kirkkaan päätteen äärellä. Päänahkan ja ohimoiden seutu on usein hyvin kireä, Mäki kertoo esimerkkejä.  

Kireydet saattavat tulla huomaamatta.

- Kun kasvoja kiristää, kireys voi lähteä aika alhaalta. Se on voinut tulla hyvinkin pitkällä aikavälillä. Jo pelkkä hampaiden narskuttelu öisin voi vaikuttaa niska-hartiaseutuun.

Sormet suun sisälle

H-hetki on käsillä kolmen vartin pehmentämisen jälkeen. Hieroja laittaa kertakäyttöhanskat käteen.  

- Avaa suu… päästä ihan rennoksi… hampaat melkein yhteen, muttei tarvitse purra, juttelee Mäki työvälineet eli sormet asiakkaan suussa.

- Jännitykset ovat yleensä lähempänä leukaniveliä.

Totta: jos poskipäiden läheltä löytyi pintapuolelta kipeitä paikkoja, tasan tuplasti kipeämpiä kohtia löytyy suun takaosan lihaksista.  

Narskuttajat, särkyjen kanssa elävät, puhetyöläiset, viittomien käyttäjät, puhallinsoittajat, laulajat olisi hyvä istuttaa siis tähän piinaan pari kertaa kuukaudessa. Leuat toimivat kuin rasvattu.

Tiiru Mäki antaa purentalihashierontaa
Kuva: Tiina Kokko / Yle

Tai ei ihan. Ensi tuntuma on turruttava, seuraavana päivänä tietää kyllä, että suussa käyty, ja kolmantena päivänä kipukohdat ovat vieläkin selvemmin havaittavissa. Mutta migreeni ja päänsärky loistavat poissaolollaan.

- Totta kai se on erilaista, kun hierotaan suun sisäpuolelta. Mutta hyvin ihmiset ovat suhtautuneet, ei sitä koeta hankalaksi.

Mutta näkeekö sen sisään tulevasta asiakkaasta, että hän tarvitsee purentalihashierontaa?

- Kyllä sen saattaa nähdä. Perusilmeessä voi huomata puhuessa jännittyneisyyttä. Purentalihakset ovat jumissa, suu ei aukea tarpeeksi, puhe puuroutuu. Hieronnan avulla äänentuottamisesta tulee helpompaa.

Rouskutus kunniaan

Tiiru Mäki muistuttaa, että purentalihasten treenaaminen on hyvin tärkeää. Mutta se on onneksi myös helppoa.

- Passivoitumista vähentää, kun pureskelee ruokansa hyvin. Pitää vain valita kaupasta välillä kovempaa purtavaa.

Pitää vain valita kaupasta välillä kovempaa purtavaa.

Tiiru Mäki

Leukojen lonksuminen harvoin johtuu liiasta puremisesta, vaan pikemminkin puremisen puutteesta. Puremalihashieronnan kertakäsittely saattaa olla jo riittävä lievennys vaivaan.

- Sillä saa enimmän kireyden pois. Jos on akuutti tai pidempi vaiva, suosittelen 4-5 hoitokerran tehokasta kuuria ja sen jälkeen säännöllistä käyntiä kerta, pari kuukaudessa. Silloin lihakset alkavat tottua käsittelyyn. Tärkeintä tietysti on saada asiakkaalta arkea häiritsevät säryt pois.

Käteen lyödään puremalihasten harjoitusohjelma ja loppusanoiksi tulee kehoitus juoda paljon, jotta aineenvaihdunta lähtee rullaamaan. Näkeehän sen jo punaisista kasvoista, että ainakin veri lähti jo kiertämään.  

Suosittelemme