Hyppää sisältöön

Musta Barbaari provosoi neekeri-sanaa viljelevillä sanoituksillaan

Mustan Barbaarin kappale Salil eka salil vika on herättänyt paljon keskustelua netissä. Räppärin mukaan neekeri-sanaa ahkerasti käyttävä biisi on tarkoituksella provosoiva.

Musta Barbaari
Salil eka salil vika -kappale on kerännyt parissa viikossa yli puoli miljoonaa katselukertaa YouTubessa.

Räppäri Mustan Barbaarin provokatiivinen kappale Salil eka salil vika on kerännyt parissa viikossa yli puoli miljoonaa katselukertaa YouTubessa. Sanoituksissa kerrotaan mustien miesten oloista Suomessa uhoavaan tyyliin. Vitsistä lähtenyt kappale on herättänyt myös keskustelua maahanmuuttajista ja rasismista.

Musta Barbaari on 22-vuotias Suomessa syntynyt James Nikander, jolla on tansanialais-suomalaiset vanhemmat. Nikander päätyi kaverinsa koulutyöksi tekemään dokumenttiin. Siinä kuvattiin Nikanderin arkea ja punttisaliharrastusta.

- Sitä ei voinut jättää pelkästään kouluprojektiin ja siksi aloimme rakentaa YouTubeen lifestyleblogia nimeltä Taru painojen herrasta.

Kakkaa vai kukkaa?

Musiikki tuli mukaan samaan aikaan, sillä James Nikander oli ollut t-paitojen ja fanituotteiden myyjänä räppäreiden Karri Koiran ja Ruudolfin keikoilla. Salil eka salil vika -kappale syntyi maahanmuuttajavoittoisen kaveripiirin ironisesta vitsailusta.

- Heitettiin vaan läppää keikkamatkoilla ja kirjoitettiin ne kaikki ylös ja rakennettiin siitä biisi.

Salil eka salil vika -kappale julkaistiin vain muutama viikko sitten ja se sai heti paljon huomiota YouTubessa. Suosio on yllättänyt Mustan Barbaarin.

- Kyllähän me jotain osattiin odottaa, mutta ei tällaista räjähtävää suosiota. YouTubessa käydään kovaa keskustelua siitä, että onko se kakkaa vai kukkaa, Nikander nauraa.

James Nikander Kuva: Yle

Palaute pääosin positiivista

Mustan Barbaarin kappaleen sanoituksissa ei säästellä neekeri-sanaa, jota pidetään halventavana.

"Musta Barbaari ei oo neekeri vaa stadin revityin laku."

Yhdysvalloissa nigga (neekeri) -sanan käyttäminen on mustien keskuudessa hyväksyttävää, mutta muiden sanomana sitä pidetään rasistisena. Epäkorrektien sanojen käyttäminen suomalaiskappaleessa oli Mustan Barbaarin mukaan tietoinen valinta.

Kuulijoiden palaute on ollut ristiriitaista, mutta valtaosin positiivista.

- Noin 80-90 prosenttia on reagoinut positiivisesti. Mutta on sieltä tullut, että menkää takaisin Afrikkaan te maahanmuuttajat ja neekerit. Positiivisia kommentteja on ollut, että tämä on tätä gangsta räppiä, jota Suomi on kaivannutkin, James Nikander kertoo.

Gangsta rap on Yhdysvalloissa 1980-luvulla syntynyt hip hop -musiikin alalaji, jonka nimi tulee sanasta gangster (rikollinen). Tyylilajia on kritisoitu esimerkiksi väkivallan, rikollisuuden ja sovinismin ylistämisestä. Räppärit ovat puolustautuneet sillä, että he ovat kuvanneet katujen karua arkea.

Mustan miehen arki karua Suomessa?

Musta Barbaari lataa kappaleessaan Suomen oloista seuraavaa:

"Mä käyn sossus enkä puurra hies mul on jo vaikein duuni Suomes, mä oon musta mies."

Onko näin?

- Se ei oo näin. Ei ole enää. Olin varastolla töissä vuoden kaksi, jonka jälkeen firmalla tuli vaikeita aikoja ja porukkaa irtisanottiin. Sen jälkeen piti käydä sossussa ja etsiä uutta duunia, mutta sitten saatiin uusi duuni ja ei tarvinnut käydä enää. Vaikein duuni Suomessa, mä oon musta mies on sitten vaan ironista läppää, Musta Barbaari kertoo.

Mutta onko mustilla miehillä vaikeaa Suomessa?

- Vähän muita vaikeampaa voi olla työnhaussa. Siinä tulee kieli vastaan, että jos ei osaa kieltä, niin voi olla vaikea saada töitä. Siinä mielessä on tosi tärkeää mennä opiskelemaan kieltä ainakin maahanmuuttajille, James Nikander sanoo.

Kappaleella on myös saatu aikaan keskustelua maahanmuuttajista ja rasismista.

- Se on positiivinen lisä, jos käydään keskustelua. Eivät lopu aiheet tuolla internetissä, Nikander naurahtaa.

Musta Barbaari on salamyhkäinen siitä, kuinka musiikillinen ura jatkuu.

- Voi olla, että tulee biisejä. Fanit haluavat, että teen lisää biisejä. Mutta keskityn nyt kehonrakennukseen, sillä lähden ensi vuonna kilpailemaan. Jatkan myös nettiblogia, jossa valmistaumista kisoihin voi seurata.

Suosittelemme sinulle