Hyppää sisältöön

Bye bye baby -hitin tekijä vaihtoi musiikin metalliin

Kokkolalainen Kari Salli on ollut mukana loihtimassa satoja suomalaisen kevyen musiikin kappaleita. Kotikaupunki onkin nyt päättänyt palkita Sallin, vaikka mies on omien sanojensa mukaan musiikinteosta jo eläkkeellä. Parhaiten hänet tunnetaan CatCatin Euroviisuissa esittämästä Bye bye baby -kappaleesta, joka syntyi puhelimessa.

Kuvassa Kari Salli
Kuva: Kreeta-Maria Kivioja / Yle
Kreeta-Maria Kivioja

Kokkolan kaupungin kulttuuri- ja nuorisolautakunta on myöntänyt Kari Sallille tuhannen euron arvoisen Kokkola-palkinnon ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä kokkolalaisen ja suomalaisen kevyen musiikin parissa. Salli ei osannut odottaa tunnustusta.

- Olen jo musiikkihommista ikään kuin eläkkeellä, joten siksi tämä tuli yllätyksenä. Paikalliset artistit, kuten Rexi ja T.T. Purontaka, ansaitsevat tästä palkinnosta kyllä ison kiitoksen, Salli sanoo.

Kari Salli teki töitä musiikin parissa erityisesti vuosina 1991–2001, eniten aikaa kului äänitysstudiolla. Erityisesti hänet tunnetaan sovittajana ja tuottajana, mutta hän on tehnyt myös paljon sanoituksia ja sävellyksiä.

Tämä palkinto on ansaittu yhdessä monen paikallisen artistin kanssa.

Kari Salli

Suurimpana kohokohtana Sallin mieleen on jäänyt vuonna 1994 CatCat-duon esittämä Bye bye baby -kappale, joka edusti Suomea Euroviisuissa. Duo ei napannut kisassa voittoa, mutta Sallin tekemän kappaleen ansiosta duosta tuli tunnettu Suomen iskelmäkentällä.

- Kappale syntyi helposti. Lehtosen Makella oli aluksi jokin idea, jota työstimme hyräilemällä puhelimessa. Tämän jälkeen tein demon, johon metsästetiin kovasti esiintyjää, vaihtoehtoja oli Aija Puurtisesta Arja Korisevaan.

Musiikki vaihtui metalliin

Salli kertoo, että musiikkimaailman jättäminen oli monen asian summa. Yksi syy oli kotistudioiden yleistyminen, mikä vähensi Sallin studion kysyntää. Kokkolaa hän pitää vireänä musiikkikaupunkina.

Sain tavata paljon mahtavia persoonia, ja työ itsessään oli elämyksiä täynnä.

Kari Salli

- Eri oppilaitokset tuovat tänne hienoja tyyppejä. Kaupunki on kuitenkin vähän kaukana kaikesta, joten tunnettavuuden saaminen on vaikeaa.

Salli pyörittää tällä hetkellä omaa metallialan yritystä, minkä vuoksi musiikille on aikaa entistä vähemmän.

- Nyt soittelen aina silloin tällöin kitaraa kavereiden bändeissä. Hyvillä mielin kyllä muistelen menneitä vuosia. Sain tavata paljon mahtavia persoonia, ja työ itsessään oli elämyksiä täynnä, Salli muistelee.

Suosittelemme sinulle