Hyppää sisältöön

Näkökulma: Olisiko e-pilleri tappanut minut?

Edes lääkärit eivät välttämättä osaa yhdistää potilaan vakavia oireita e-pillereihin. Nuorille naisille pitäisi kertoa tarkkaan kuolemantapauksiin yhdistettyjen Yasmin-ehkäisypillerien riskeistä, kirjoittaa Satu Krautsuk.

Jasmin ehkäisypilleripakkaus
Kuva: Yle
Satu Krautsuk

Viikon takainen Silminnäkijä-dokumentti oli pysäyttävä. Sveitsiläinen raportti kertoi, kuinka nuoret, terveet naiset joutuivat maksamaan aivan liian korkean hinnan e-pillereistään. Yksi heistä kuoli, toinen joutui puhekyvyttömänä pyörätuoliin ja kolmas sokeutui Yasmin-pillereiden aiheuttamien veritulppien seurauksena.

Minä sain kyseiset e-pillerit käyttööni viime vuoden alussa. Sivuvaikutuksista kysyessäni lääkäri kehui uusia pillereitä erityisen mahtaviksi, koska ne vievät turvotuksen pois ja parantavat ihoa. Minulla ei ollut turvotusta eikä iho-ongelmia, mutta otin reseptin vastaan.

Olin syönyt pillereitä pari kuukautta, kun aloin kärsiä kovista migreeneistä. Yritin pärjätä särkylääkkeillä enkä osannut aluksi edes yhdistää pillereitä oireisiini. Hiljalleen kuukausien kuluessa mukaan alkoi tulla migreenin auraoireita: kasvojen, käsien ja jalkojen puutumista. Syksyllä 2012 rupesin etsimään netistä kohtalotovereita, ja kappas: heitä löytyi keskustelupalstoilta pilvin pimein. Useammassa viestissä mainittiin, että Yasmin-pillerit ovat kaikkein vaarallisimpia e-pillereitä.

Kysyin tässä vaiheessa lääkäriltä, että voisivatko oireeni johtua pillereistä. Eivät kuulemma voineet, vaan lihasjännityksestä. Jatkoin pillerien popsimista.

Joulukuun alussa heräsin yöllä siihen, että vasen jalkani ei toiminut. En pystynyt liikuttamaan sitä enkä tuntenut sitä, se oli halvaantunut. Säikähdin. Elvyttelin jalkaa jonkin aikaa, ja hiljalleen tunto ja liike palautuivat. Aamulla pääsin terveyskeskuksen kautta ensiapuun, kun itse niin vaadin.

Ensiavusta minut laitettiin kotiin.

Kahden päivän kuluttua puutui vasen käsi ja puolet kasvoista. Painelin takaisin ensiapuun. Nyt minut otettiin vakavasti ja sairaalaan sisään. Epäiltiin, että minulla olisi jonkinlainen verenkiertohäiriö.

Kukaan ei ottanut puheeksi e-pillereitä, ennen kuin itse ehdotin niiden keskeyttämistä. Lääkäri oli samaa mieltä. Samoin kehotettiin pitämään taukoa siihen saakka, kunnes kaikkien kokeiden tulokset valmistuvat.

Kuvauksissa tai muissa tutkimuksissa ei löytynyt mitään verenkiertohäiriöön viittaavaa. Lääkäreiden mukaan siellä on voinut sellainen olla, mutta se on mennyt ohi. Kun viimeisten verikokeiden tulokset saapuivat, lääkäri kehoitti aloittamaan e-pillerit uudestaan.

En aloittanut. Lähes kaikki pillereiden aikana ilmestyneet oireeni katosivat muutamassa kuukaudessa.

Migreeni jäi pysyväksi. Siitä täytyy olla melkein kiitollinen kun tietää, mitä olisi voinut tapahtua.

Satu Krautsuk

Kirjoittaja on Yle Kymenlaakson toimittaja.

Suosittelemme sinulle