Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Artek on myyty sveitsiläiselle Vitralle

Artek, suomalaisen muotoilun edelläkävijä, on myyty sveitsiläiselle Vitralle. Perheyhtiö Vitra on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista huonekaluja suunnittelevista yrityksistä. Artek säilyy Vitra-konsernissa omana yhtiönään.

Artekin liike Helsingissä.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Timo Krooks
Avaa Yle-sovelluksessa

Muotoiluyhtiö Artek on myyty sveitsiläiselle Vitralle. Artekin omistajana ennen yrityskauppaa oli ruotsalainen yksityinen sijoitusyhtiö Proventus.

Artek on ollut suomalaisen muotoilun edelläkävijä jo vuodesta 1935. Artekin mallisto koostuu pohjoismaisen muotoilun mestareiden, kuten Alvar Aallon, Ilmari Tapiovaaran, Tapio Wirkkalan, Eero Aarnion ja Juha Leiviskän huonekaluista ja valaisimista.

Artekin liikevaihdosta 60 prosenttia kotimaasta

Artekin perustivat vuonna 1935 arkkitehti Alvar Aalto ja hänen vaimonsa Aino, taidemesenaatti Maire Gullichsen sekä taidehistorioitsija Nils-Gustav Hahl. Yrityksen liikeideana oli harjoittaa huonekalujen kauppaa sekä edistää nykyaikaista asuntokulttuuria näyttelyiden avulla. Artekin liikevaihdosta 60 prosenttia on tullut kotimaasta.

Artekista kasvoi maailmanluokan design-toimijaksi, jonka ytimessä on yhä säilynyt pohjoismainen muotoilunäkemys, Alvar Aallon tuotteet sekä perustajiensa ideologia.

Artekin tuotevalikoiman ytimessä ovat Alvar Aallon työt. Artek tekee yhteistyötä myös useiden kansainvälisten arkkitehtien, suunnittelijoiden ja taiteilijoiden kanssa.

Uusi sveitsiläinen omistaja

Vitra on perheomistuksessa oleva sveitsiläinen huonekaluja suunnitteleva ja valmistama yritys. Yhtiön päätoimipaikka on Birsfelden. Vitra kertoo päämääräkseen luoda tuotteita, joilla on pitkä toiminnallinen ja esteettinen elinkaari.

Artek säilyy Vitran mukaan uudessa omistuksessakin omana yhtiönään.

Suosittelemme sinulle