Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Haukio tuo runon ja rakkauden Kirjamessuille

Turun kansainväliset Kirjamessut järjestetään lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ohjelmaa luotsaa nyt ensi kertaa ohjelmapäällikkö Jenni Haukio.

Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio.
Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio. Kuva: Samuli Holopainen / Yle
Sami Tammi,
Antti Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Runoudella on aiempaa vahvempi rooli Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla. Messujen yleisteemoina ovat Yhdysvallat ja Somero, joita käsitellään myös runon keinoin.

Messujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio myöntää, että runouden vahva rooli on hänen itsensä aikaansaanos.

- Kyllä se näin on. Meille on tulossa esimerkiksi kokonaan uusi Runohuone. Siellä puhutaan runoista läpi koko messutapahtuman. Luvassa on mm. muusikkojen ja runoilijoiden kohtaamisia teemalla rakkaus, Haukio paljastaa.

Somero näkyy ja kuuluu messuilla mm. musiikissa, kirjallisuudessa ja kuvataiteessa.

- Somerohan on kulttuurisesti erittäin rikas ja monipuolinen alue. Siellä on pitkät perinteet niin kirjallisuudessa kuin musiikissakin. Helvi Hämäläinen, Risto Rasa, Kaari Utrio, Unto Mononen ja Rauli Badding Somerjoki vain muutaman mainitakseni. Huikea kulttuuripitäjä, joten mikä nyt paremmin voisi sopia kansaivälisen tapahtuman teemaksi, Haukio luettelee.

Yhdysvaltoihin liittyvinä aihioina ovat mm. intiaanit ja sananvapaus. Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck kertoo suosikeistaan amerikkalaisessa kirjallisuudessa. Hänen puolisonsa, tietokirjailija Cody Douglas Oreck esiintyy messuilla puhumassa kirjasta Storybook Helsinki and Beyond.

Näytteilleasettajia on messukokonaisuudessa yli 200. Messuilla käy vuosittain yli 20 000 kävijää.

Suosittelemme