Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kommentti: US Openissa odotetut finalistit - silti myös virkistävää vaihtelua

Tenniksen US Openin finaaleissa nähtiin odotetut pelaajat, mutta välierissä oli mukavaa vaihtelua totuttuun kuvioon.

Sveitsin Stansilas Wawrinka venyttää palloon tennisottelussa.
Kuva: EPA / Andrew Gombert
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Tenniksen US Openin loppuotteluissa nähtiin mahdollisimman odotetut pelaajat. Kenellekään ei varmasti tullut yllätyksenä, että finaaleissa nähtiin Serena Williams, Victoria Azarenka,  Rafael Nadal ja Novak Djokovic. Myös Williamsin voitto oli täysin käsikirjoituksen mukainen, miesten finaalissa molemmat vaihtoehdot olivat suunnilleen yhtä todennäköisiä.

Jos katsotaan muutakin kuin finaaleja, turnauksessa nähtiin kuitenkin virkistävää vaihtelua. Jo usean vuoden ajan on totuttu siihen, että miesten välierissä pelaa ns. "big four" eli Nadal, Djokovic, Roger Federer ja Andy Murray. Jos joku nelikosta lipsahtaa ulos, tilalla on ollut joku seuraavasta nelikosta David Ferrer, Tomas Berdych, Juan Martin del Potro ja Jo-Wilfried Tsonga.

Nyt tästä kaavamaisuudesta päästiin pois, kun välieriin selviytyivät Stanislas Wawrinka ja Richard Gasquet. Kysymys ei ole nuorten pelaajien nousemisesta syrjäyttämään vakiintunutta järjestystä, vaan kahdesta pitkään aivan terävimmän huipun takana olleesta pelaajasta, jotka ovat jossain määrin alisuorittaneet koko uransa ajan.

Wawrinka pääsi ensimmäistä kertaa Grand Slam -välierään. Entiselle junioritähdelle Gasquet'lle välierä oli toinen, ensimmäisestä on jo yli kuusi vuotta. Näillä kahdella pelaajalla on myös ehkä nykytenniksen kauneimmat yhden käden rystylyönnit.

Vaikka kyse ei olekaan nuorista haastajista, totutun kuvion muuttuminen edes jonkin verran tekee hyvää lajille. Big four on väistämättä hajoamassa ainakin Federerin laskusuunnan vuoksi. Myös Murray on ehkä jatkossakin lyötävissä, mutta Djokovicin ja Nadalin valtakausi jatkunee vielä jonkin aikaa.

Suosittelemme sinulle