Hyppää sisältöön

Maahanmuutto jakaa jyrkästi korkeakouluopiskelijoiden asenteet

Korkeakouluopiskelijat suhtautuvat maahanmuuttoon pääosin myönteisesti. Siirtolaisuusinstituutin Etnobarometrissa erottuvat kuitenkin miespuolisten ammattikorkeakouluopiskelijoiden erittäin kovat asenteet.

Joka kymmenes korkeakouluopiskelija suhtautuu erittäin kielteisesti maahanmuuttoon. Valtaosa kielteisesti maahanmuuttoon suhtautuvista on ammattikorkeakouluissa opiskelevia miehiä.

Tämä käy ilmi Siirtolaisuusinstituutin julkaisemasta Etnobarometrista, johon vastasi lähes 15 000 korkeakouluopiskelijaa.

Turussa sijaitseva Siirtolaisuusinstituutti julkaisi tiistaina korkeakouluopiskelijoiden asenteita mittaavan Etnobarometrin. Julkaisuraportin on tehnyt filosofian lisensiaatti Heli Sjöblom-Immala.

Kyselyyn otti osaa 15 000 opiskelijaa. Heistä 1 100 oli ulkomaalaistaustaisia. Siirtolaisuusinstituutti päätyi tutkimaan opiskelijoita, koska nämä ovat päättäjiä tulevaisuudessa.

Mielestäni on järjetöntä, että maahanmuuttajien pitäisi todistaa olevansa parempia, lainkuuliaisempia ja tuottavampia kuin muut.

Etnobarometrin naisvastaaja

Kaiken kaikkiaan valtaosa opiskelijoista suhtautuu maahanmuuttoon myönteisesti. Pakolaiset eivät ole yhtä mieluisia tulijoita kuin länsimaiset, työperäiset muuttajat. Jopa ulkomaalaiset opiskelijat suhtautuivat hyvin nihkeästi pakolaisten vastaanottoon.

Totaalipositiiviset ja totaalikielteiset

Etnobarometrissa kaikkein kielteisimmin maahanmuuttoon suhtautuvia kutsutaan totaalikielteisiksi. Heistä oli 12 prosenttia vastaajista. Ryhmään kuului pääasiassa miehiä ja ammattikorkeakoululaisia. Puolet perussuomalaisia äänestäneistä oli maahanmuuttoasenteiltaan niin sanottuja totaalikielteisiä.

Turhat turvapaikan hakijat ja ilmaistuella eläjät kokonaan pois.

Etnobarometrin miesvastaaja

Toisaalta kyselyn suurimmaksi ryhmäksi nousivat totaalipositiiviset. Heitä oli kolmannes kyselyyn vastanneista. Totaalipositiivisesti maahanmuuttoon suhtautuvat olivat pääsääntöisesti naisia ja keskimääräistä vanhempia.

Etnobarometrin avokysymyksiin kertyi noin tuhat sivua vastauksia. Alle on poimittu esimerkit totaalipositiivisten ja totaalikielteisten avovastauksista.

”Maahanmuuttajat ovat yhtä hienoja ja viallisia ihmisiä kuin kaikki muutkin. Näin kokemuksesta. Mielestäni on järjetöntä, että maahanmuuttajien pitäisi todistaa olevansa parempia, lainkuuliaisempia ja tuottavampia kuin muut.” (Yliopisto, nainen)

”Turhat turvapaikan hakijat ja ilmaistuella eläjät kokonaan pois.” (Ammattikorkeakoulu, mies)

Lisää aiheesta Yle Uutisten tiistain radio- ja tv-lähetyksissä, muun muassa Lounais-Suomen tv-uutisissa kello 19.

Suosittelemme sinulle