Hyppää sisältöön

Halla-aho: Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tukahduttaa keskustelua

Halla-aho lieventäisi lakeja, jotka koskevat kiihottamista kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomista. Hänet on itsensä tuomittu molempien lakien rikkomisesta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho. Kuva: Yle
Terhi Uusivaara

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) lieventäisi lakeja, jotka koskevat uskonrauhan rikkomista ja kiihottamista kansanryhmää vastaan. Hän aikoo jättää lakimuutoksia koskevat aloitteet eduskunnassa tällä viikolla.

Halla-ahon mielestä nykyistä lakia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on käytetty viime vuosina ahkerasti tukahduttamaan maahanmuuttokriittistä puhetta. Hän pitää huolestuttavana sitä, että pykälä suojaa arvostelulta lähinnä maahanmuuttajia mutta ei kantaväestöä. Hänen mielestään rangaistavaa pitäisi olla ainoastaan rikoksella uhkaaminen ja rikokseen yllyttäminen.

Uskonrauhan rikkomista koskeva pykälä on puolestaan Halla-ahon mielestä ongelmallinen siksi, että se suojaa vain uskonnollista vakaumusta eikä muita ideologioita. Hänen mielestään se asettaa myös uskonnot keskenään eriarvoiseen asemaan.

- Syyte- ja tuomitsemiskynnykseen on käytännössä vaikuttanut se, miten herkkiä eri uskontokuntien edustajat ovat loukkaantumaan sekä se, millaisia yhteiskunnallisia seuraamuksia tällaisella loukkaantumisella arvioidaan olevan, Halla-aho kirjoittaa tiedotteessaan.

Jussi Halla-aho on itse saanut tuomion sekä uskonrauhan rikkomisesta että kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kokoomusnuoret on esittänyt periaateohjelmaluonnoksessaan, että pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan poistettaisiin kokonaan.

Suosittelemme sinulle