Hyppää sisältöön

Keniassa saarnaava Patrick: Ihmeet kantavat yli yksinäisten päivien

Patrick Tiainen löysi itsensä pian ylioppilaaksi kirjoittamisensa jälkeen Keniasta. Kouluaikainen vierailu maahan vaihtui opiskeluksi raamattukoulussa ja saarnaamiseksi afrikkalaisten keskellä. Ratkaisu ei ole saanut ymmärrystä kaikilta ja rankkaakin on välillä ollut. Mutta yksinäisyyden, suihkun ja kahvin puutteen ja poppamiesten uhkailun kestää, kun huomaa, että yläkerrassa ollaan kiinnostuneita jopa Tiaisen sukista.

Kuva: Patrick Tiainen
Sari Vähäsarja

Kokkolalainen Patrick Tiainen kirjoitti ylioppilaaksi viime vuoden keväällä. Armeijan ohessa saatu opiskelupaikka psykologian parissa sai jäädä odottelemaan, kun lukioaikainen kouluryhmän kanssa tehty Kenian-matka käänsi elämän suunnan. Tiainen sanoo nähneensä selvästi edessään pienen, mutkittelevan polun, joka kiersi kukkulaa Kiambussa.

– Tiesin että minun on lähdettävä takaisin.

Ja Patrick lähti. Alkuvuodesta hän muutti Kenian Kiambuun, missä asuu paikallisen pariskunnan kotona. Päivät kuluvat raamattukoulussa ja iso osa muusta ajasta kadulla saarnamiehen töissä. Kaukana maaseudulla suurin osa ihmisistä palvoo yhä luonnonjumalia, ja Tiaisen matkaan on kuulunut niin uhkailuja poppamiehiltä kuin paheksuntaa muiden uskontokuntien edustajilta.

Ystäviä ja perhettä on niin ikävä, että välillä ihan sattuu.

Kuukausiin on mahtunut rankkoja hetkiä sekä pieniä ja suuria kaipuita. Kahvin maku, suihku, oman äidinkielen ymmärtäjät - ja ihmiset, joiden kanssa jakaa sekä heikot hetket että elämää mullistavat kokemukset.

– Ystäviä ja perhettä on niin ikävä, että välillä ihan sattuu. Onneksi kuitenkin on puhelimet, Skype ja siunattu Facebook!

Vastoinkäymisiä ja ihmeitä

Osan ihmissuhteistaan Patrick sanoo menettäneensä, sillä kaikki eivät ole ymmärtäneet miehen ratkaisuja. Palaute on ollut hyvin jyrkkää ja tuomitsevaa, ja Tiainen sanoo kantavansa jonkinlaista "hihhuli-hurrin" leimaa.

– Mikäs siinä, hauska sanahan tuo on. Minulla on oma tieni eikä kukaan muu ole sitä pitkin ennen tepastellut, joten eivät he voikaan ymmärtää.

Minulla on oma tieni eikä kukaan muu ole sitä pitkin ennen tepastellut, joten eivät he voikaan ymmärtää.

Mikään ei ole lannistanut nuorta miestä, joka kertoo päässeensä Afrikassa migreenistään ja voivansa paremmin kuin koskaan. Narokissa juomavesi piti kantaa viiden kilometrin päästä ja Gilgilissä Patrick heräsi siihen, että rotta hieroi itseään hänen kasvoja vasten. Liikenneonnettomuuksissa Patrick on ollut osallisena kolmesti, mutta selvinnyt vammoitta.

Toisaalla painavat kuitenkin pienet ihmeet: se millaista oli kun pääsi yli sadan suihkuttoman päivän jälkeen viikonlopuksi hotelliin. Tai kuinka puhkikävellyt sukat hävettivät kiertäjää, kunnes erään saarnan jälkeen nainen käveli luokse kahden sukkaparin kanssa ja sanoi Herran kertoneen, että sukille on tarvetta.

– Onhan se uskomatonta, että koko maailmankaikkeuden luoja välittää Tiaisen sukista!

Sama mies ei enää palaa

Afrikasta lähtee aikanaan eri Patrick kuin sinne meni. Jäljellä on ainakin hymypoika ja vapaapalokuntalainen, mutta paljon on muuttunut. Lokakuussa Tiainen saa pastorin paperit, mutta hän ei pidä niitä kovinkaan tärkeinä. Hän on saanut uuden nimen, Karathi. Se tarkoittaa profeettaa.

Suomalaisen järjestelmän suhtautuminen tutkinnon pätevyyteen ei sekään ole Patrickille kovin olennaista. Peruspappia hänestä tuskin tulee, vaikka ei sekään täysin poissuljettua ole.

Jumalaa varmaan ärsyttävät kristityt, joilla on sekä vaippa että parta.

Tiainen sanoo, ettei kapinoi kirkkoa tai auktoriteetteja kohtaan, mutta kaipaa paluuta juurille. Maailma tarvitsee evankeliumia eikä väittelyjä naispapeista tai homopareista. Edellinen sukupolvi ei hänen mielestään onnistunut viestikapulan viemisessä:

– Kapulan piti olla tulessa, mutta se oli sammunut kun saavutti minun sukupolveni - eikä ketään pelkkä hiillos kiinnosta.

Tiainen sanoo, että nyt tarvitaan ihmisiä, jotka eivät tee kompromisseja. Ja rohkeutta ottaa askelia:

– Tiedän että jos haluaa kävellä vetten päällä niin pitää ensin uskaltaa astua veneestä. Jumalaa varmaan ärsyttävät kristityt, joilla on sekä vaippa että parta.

Suosittelemme sinulle