Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Asiantuntija: Lapsille markkinoidut "karkkiaskit" kiellettäisiin tupakkateollisuudelta

Suomalaisen tupakkateollisuuden asiantuntijan mielestä mentolin käytön kielto tupakan makuaineena tärkeimpiä asioita.

EU:n suunnitteleman tupakkadirektiivin tiukennosten ympärillä käydään kovaa vääntöä. Direktiivillä ollaan kieltämässä muun muassa mentoli-savukkeet. EU:n parlamentin oli tarkoitus käsitellä uutta tupakkadirektiivi-ehdotusta tällä viikolla, mutta valtaisan paineen takia käsittely siirtyi lokakuulle. Myös suomalaismepit ovat kohdanneet voimakasta lobbausta. Meppien sähköposteihin on satanut tuhansia viestejä, joissa vaaditaan direktiivin hylkäämistä. Direktiivin sisältöä ja lobbauksen voimaa pohti Aamu-tv:ssä tupakkateollisuuden asiantuntija Erkki Aurejärvi.
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Makuaineiden kieltäminen tupakoista on suomalaisasiantuntijan mielestä EU:ssa käsiteltävän uuden tupakkadirektiivin merkittävimpiä asioita. Tavoitteena on estää lasten ja nuorten tupakointia. Noin neljäsosa kaikista Suomessa myytävistä savukkeista on mentolisavukkeita, ja asiantuntija uskoo, että niiden kielto vähentäisi nimenomaan alaikäisten tupakointia.

– Sinne ei saisi laittaa lakritsia, suklaata, toffeeta. Ne ovat lasten savukkeita. Direktiiviehdotuksessa kielletään tunnusomainen maku. Ei saisi tehdä enää lasten karkkirasioita, oikeustieteen professori Erkki Aurejärvi arvioi Ylen aamu-tv:ssä.

Tupakkateollisuus: Laiton maahantuonti sisältyisi

EU:n parlamentaarikot ovat olleet poikkeuksellisen suuren tupakkalobbauksen kohteena. Käsiteltävä drektiivi kieltäisi makuaineet tupakoissa, ohuet savukkeet, harhaanjohtavat merkinnät askeissa ja tekisi terveysvaikutukset näkyvämmiksi.

Suomessa Philip Morris ja British American Tobacco odottavat mentolikiellon lisäävän laitonta kauppaa ja kiellettyä maahantuontia merkittävästi.

– Ei tupakkateollisuus kanna huolta Suomen valtion verotuloista vaan omista tuloistaan, Erkki Aurejärvi väittää.

Tupakkateollisuuden edustajat eivät halunneet osallistua Ylen aamu-tv:n keskusteluun, vaan vastasivat Ylelle vain sähköpostitse.

Aurejärven mukaan tupakkavero tuottaa valtiolle noin 700 miljoonaa euroa vuosittain, mutta tupakan aiheuttamien sairauksien hoito maksaa kaksi miljardia.

Mentolia monissa savukkeissa

– Tupakkateollisuus käyttää mentolia myös muissa savukkeissa kuin varsinaisissa  mentolisavukkeissa. Mentolin maku miellyttää lapsia ja nuoria. Se peittää nikotiinin karvasta makua. Mentolissa on puuduttavia vaikutuksia. Aloittavan tupakoitsijan kurkunpää pyrkii torjumaan kitkerää ja pahamakuista savua. Lisäksi tupakkateollisuus laittaa sinne kemiallisia aineita, jotka laajentavat keuhkoputkia, Erkki Aurejärvi selittää.

Kaikki suomalaismepit perussuomalaisten Sampo Terhoa lukuun ottamatta ovat tiukennusten kannalla. Aurejärven mukaan tupakkateollisuus on jo jättänyt kaksi lausuntoa Suomen viranomaisille direktiivistä.

Tupakkateollisuuden mukaan EU:lla ei olisi valtaa säätää direktiiviiä, koska se rikkoisi omaisuuden suojaa, elinkeinovapautta ja tavaran vapaata liikkuvuutta EU:ssa.

Direktiivi käsitellään lokakuussa. Noin 700 000 ihmistä kuolee tupakan aiheuttamien terveysvaikutusten vuoksi EU:ssa vuosittain. Suomessa määrä on 5 000.

Suosittelemme sinulle