Hyppää sisältöön

Muusikko-kirjailijat kunnostautuvat somessa

Monet taiteilijat, kirjailijat ja muusikot ovat sosiaalisessa mediassa vasta tiensä alussa. Kokemukset suorasta yhteydestä yleisöön ovat olleet toistaiseksi positiivisia.

Kuva: Yle uutisgrafiikka
Suvi Vesalainen

Vuonna 2011 muusikon töistä tauolle ja äitiyslomalle jäänyt Maija Vilkkumaa on ryhtynyt kirjailijaksi.

- Minusta tuntui, että tuli tarve vähäksi aikaa astua syrjään biisin teosta. Minä olin jotenkin ammentanut sen sammion loppuun, Vilkkumaa toteaa uutta aluevaltausta.

Vilkkumaan esikoinen, monimuotoisista teksteistä koostuva, nelikymppisten x-sukupolven elämästä kertova romaani _Nainen katolla _julkaistaan torstaina. Romaanilla on oma Twitter-tili (siirryt toiseen palveluun), Facebook-sivu (siirryt toiseen palveluun) ja Spotify-soittolista (siirryt toiseen palveluun).

- Minä koen, että sosiaalinen media on itseilmaisua sen teoksen ympärillä. Pystyy olemaan yleisöönsä yhteydessä jollain tavalla, joka ei ole itse sitä taidetta, mutta joka on kuitenkin sinun omissa käsissäsi, sanoo Vilkkumaa.

Maija Vilkkumaa tuottaa Facebook-sivuilleen materiaalia muun muassa kuvaamalla videoita kännykän kameralla. Hän myös leikkaa itse videonsa kotikoneella.

Tommi Liimatan neljännessä romaanissa on juoni

Absoluuttinen nollapiste-yhtyettä yli parikymmentä vuotta luotsannut pohjoisen poika Tommi Liimatta julkaisi vastikään neljännen, hyvän vastaanoton saaneen romaanin Rautanaula. Liimatta on nyt myös virallisena Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

- Kun on 20 vuotta kirjoittanut ja saanut kuulla, että olet outo, niin loppujen lopuksi maailma on muuttunut minun kaltaisekseni. Kiertävä muusikko on eräänlainen kaupparatsu, jolle tulee, tämän Rautanaulan päähenkilön tapaan, tutuksi taukopaikat ja nopeimmat reitit, Liimatta kertoo kirjansa taustoista.

Liimatta pohti kuusi vuotta Facebookin mahdollisia riskejä, ennen kuin muutama viikko sitten avasi oman sivun.

- Nykyinen kustantajani puolipainosti tietysti, että nyt Tommi olisi sellainen kiva juttu kuin Facebook. Siitä ei ole vielä pahaa sanottavaa toistaiseksi, hän pohtii.

Röyhkä haluaa herättää keskustelua

Sekä Vilkkumaalla että Liimatalla on vielä matkaa Kauko Röyhkän jäljille. Jo pari vuotta sitten Facebookissa aloittaneella muusikko-kirjailijalla on aktiivinen sivu ja yli 15 000 seuraajaa. (siirryt toiseen palveluun)

- Minä aloin nähdä sen uutena, interaktiivisena  kirjallisuuden lajina. Minä olen koettanut kirjoittaa monenlaisista aiheista. Tietysti kirjallisuudesta ja musiikista, mutta ihan myös arkipäiväisistä asioista, politiikasta ja leffoista. Välillä vähän nostalgisia muistoja. Se on saanut aika paljon erilaista porukkaa tulemaan sinne, ei pelkästään musiikki- ja kirjallisuusfaneja, Kauko muistuttaa.

Röyhkälle sivuston ylläpitäminen on alun vastahakoisuuden jälkeen kääntynyt mieluisaksi. Hän huomasi olevansa hyvä alustalle sopivien pienien, nasevien juttujen kirjoittajana.

- Minä näen sen katalysaattorin roolina. Jos tällaista palstaa pitää ja siellä on noin paljon ihmisiä, niin kai siellä sitten voi herättää keskustelua ja tuoda esille omiakin mielipiteitä, jotka eivät ole kaikille mieleen. Kyllä minä olen rasismista nostanut keskustelua, ulkomaalaisvihasta ja yleisestä ahdasmielisyydestä.

Röyhkä on julkaissut alkusyksystä kaksi romaania, tietokirjan ja Nartun kanssa livelevyn Pois valoista.

Suosittelemme sinulle