Salolainen artenomipuuseppä Uolevi Nurmi kiristää tulevan jakkaranjalan höyläpenkkiin ja tarttuu vuosikymmeniä vanhaan höylään. Penkin peittää kohta kasa lastuja. Tarkoituksena on tehdä koko jakkara ilman sähkötyökaluja. Nurmi aikoo esitellä työtapaansa toreilla.
- Suomessa on syvä lama, Salossa vielä syvempi. Siltikin laatua etsivät haluavat sijoittaa rahansa suomaiseen kädenjälkeen, kuvaa Nurmi työtilannettaan.
- Tilanne on nyt parempi. Nousukauden aikana työ piti tehdä nopeasti, nyt toimitusajat ovat pidempiä ja työhön käytetään kunnolla aikaa.
Puuseppää työllistävät pääasiassa yksityiset, mutta tilauksia riittää yrityksiltäkin. Hinnasta käydään neuvotteluja, mutta käsityöläisen ei ole tarvinnut myydä osaamistaan liian halvalla. Asiakkaat maksavat yksilöllisistä tuotteista.
Asiakkaat löytyvät netistä
Globaalissa maailmassa asiakkaat ovat ympäri maailmaa. Nurmen verstaassa, Salon Halikossa valmistuu parhaillaan työ Sveitsiin. Nykypäivän asiakas etsii tekijän netistä ja jättää kauppaportaan väliin.
Vastaan tuli lapsia, jotka käyttivät puukkoa ensimmäistä kertaa vasta koulussa.
Uolevi Nurmi
- Työt markkinoivat omasta puolestaan, mutta asiakas haluaa myös nähdä persoonan työn takana. Ostaja tietää, mitä etsii ja myös löytää sen.
Pienen yrittäjän on vaikea houkutella asiakkaita esimerkiksi lehtimainonnalla. Suusta suuhun kulkeva tieto markkinoi paremmin.
Antakaa lapsille puukko käteen
Sijaisopettajana toiminut Uolevi Nurmi seuraa huolestuneena nykylasten tottumattomuutta työkalujen käytössä.
- Vastaan tuli lapsia, jotka käyttivät puukkoa tai sahaa ensimmäistä kertaa vasta koulussa. Ei tämä ole lasten vika. Autotalleista ei enää löydy isän verstasta eikä linkkuveistä housujen taskusta. Maaseudulla lapset vielä oppivat käyttämään työkaluja, mutta kaupungeissa tilanne on toinen.
Nurmen mukaan lapsille pitää tarjota mahdollisuus erilaisten kädentaitojen oppimiseen. Pelkkä kännykän näprääminen ei kehitä pään ja käden yhteistyötä.