Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Evira on kieltämässä "GMO-vapaa"-merkinnän broilereissa

Kuningaskuluttaja kysyi suurimmilta lihataloilta, ovatko heidän tuorelihana myymänsä siat tai broilerit syöneet geenimanipuloitua rehua.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelman saamien tietojen mukaan elintarviketurvallisuusvirasto Evira on kieltämässä "GMO-vapaa"-merkinnän käytön broilerituotteissa. Syynä on EU-komission asetus, jossa määritellään, mitä kuluttajapakkaukseen saa merkitä.

- Siipikarjan lihalle on EU-komission asetus, jossa on selkeästi mainittu ne tuotantotapaväitteet, joita saa käyttää. Ja tämä "GMO-vapaa"-väite ei ole tässä positiivilistalla, kertoo ylitarkastaja Sanna Viljakainen Evirasta.

Suomalaisista liihataloista Saarioinen on merkinnyt "kuluttajien toivomuksesta" jyväbroilerien kuluttajapakkaukset "GMO-vapaa"-merkinnällä.

Evira on pyytänyt Saarioiselta selvitystä asiasta ja tekee virallisen päätöksen myöhemmin. Sian tai naudan lihalle tällaista EU:n erityislaisäädäntöä ei ole, joten niihin GMO-merkinnät ovat vapaaehtoisia.

Lihatalot eivät tiedä sikojensa ruokavaliota

Suuret rehutalot ovat alkaneet tuoda geenimanipuloitua soijarehua Suomeen keväällä, mutta kaikki suomalaiset lihatalot eivät tiedä, mitä heidän myymänsä tuoreliha on syönyt.

Kuningaskuluttaja kysyi suurimmilta lihataloilta, ovatko heidän tuorelihana myymänsä siat tai broilerit syöneet geenimanipuloitua rehua.

HK Scanin mukaan osa heidän tuottamistaan sioista ja broilereista "on todennäköisesti syönyt muuntogeenistä soijaa".

Atria sanoo olevansa varma, että 80 prosenttia sen siankasvattajista ei käytä muuntogeenistä soijaa. Lopusta Atria ei mene takuuseen, koska asiaa ei ole lihatalossa selvitetty.

- Käytännössä sikojenkin osalta ruokinta on GM-vapaata. Ainakin niiden tilojen osalta, mitkä me pystymme tarkasti tietämään, meillä ei ole tiedossa, että GM-rehua olisi käytössä, selventää Atrian lihaliiketoiminnan johtaja Matti Perälä.

Atrian broilerit siirtyivät syyskuun alussa syömään täysin GM-vapaata rehua.

Snellman puolestaan kertoo, ettei käytä lainkaan GM-rehua sianlihan tuotannossa. GM-rehun käyttökiellosta on tuottajien kanssa erikseen sovittu.

- Pyrimme tekemään niin luonnollisia tuotteita kuin mahdollista. Tästä asiasta tiedetään meidän mielestä vielä liian vähän, toteaa myynti- ja markkinointijohtaja Peter Fagerholm.

Kotimaista broileria Snellman ei tuota.

GM-rehun käyttö on kielletty myös luomulihan kasvatuksessa.  Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on hyväksynyt geenimuunnellyn rehun käytön turvallisena.

Suosittelemme