Hyppää sisältöön

Teija Sopasen eläkekiistan tuomio pysyi korkeimmassa oikeudessa lähes ennallaan

Yleisradion eläkesäätiö vaati korkeimmalle oikeudelle osoitetussa valituksessaan muun muassa, että hovioikeuden tuomio kumotaan ja eläkesäätiötä vastaan nostetut kanteet hylätään.

Teija Sopanen
Teija Sopanen Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle
Yle Uutiset

Teija Sopasta koskevan eläkekiistan tuomio pysyi korkeimmassa oikeudessa lähes entisellään. Korkein oikeus muutti hovioikeuden tuomiota hieman - se määräsi, että Yleisradion eläkesäätiön Teija Sopaselle vuodelta 2006 maksettavaksi tuomittu lisäeläke alennetaan reilusta 10 000 eurosta noin 6 000 euroon. Muilta osin se ei muuttanut tuomiota.

Yleisradion eläkesäätiö myös velvoitettiin korvaamaan Sopasen kuolinpesän oikeudenkäyntikulut korkeimmassa oikeudessa.

Teija Sopanen ja sittemmin hänen kuolinpesänsä vaativat alun perin Yleisradiolta ja sen eläkesäätiöltä lisäeläkkeen maksamista ensisijaisesti vuoden 1998 loppupuolelta lähtien vuoden 2008 alkupuolelle saakka. Alkuperäinen vaatimus oli yli 90 000 euroa. 

Helsingin hovioikeus katsoi viime vuoden alussa, että Sopanen oli oikeutettu lisäeläkkeeseen vuosina 2006 - 2008. Se piti tuolloin päätöksessä ennallaan käräjäoikeuden tuomion. Oikeus tuomitsi eläkesäätiön maksamaan lisäeläkkeen ajalle 1.1.2006 - 30.4.2008, yhteensä noin 24 000 euroa viivästyskorkoineen.  Oikeus katsoi, että lisäeläkettä pitää maksaa, koska eläkesäätiö ilmoitti vasta loppuvuonna 2008 mahdollisesta oikeudesta lisäeläkkeeseen. Lain mukaan oikeudesta olisi pitänyt kertoa jo vuonna 2006. Yleisradiota yhtiönä oikeus ei tuominnut lisäeläkkeen maksajaksi.

Eläkesäätiö valitti

Yleisradion eläkesäätiö vaati korkeimmalle oikeudelle osoitetussa valituksessaan muun muassa, että hovioikeuden tuomio kumotaan ja eläkesäätiötä vastaan nostetut kanteet hylätään.

Korkein oikeus katsoi, että eläkesäätiöllä oli 1.6.2006 alkaen velvollisuus omasta aloitteestaan tiedottaa myös oikeudesta lisäeläkkeeseen. KKO:n mukaan eläkesäätiön pitää olla tietoinen niistä ihmisistä, jotka se on vakuuttanut ja joiden mahdollisesta eläkkeestä se on vastuussa. Eläkesäätiö ei toimittanut lain Sopaselle tietoja ennen syksyä 2008 ja sen vuoksi KKO katsoi sen laiminlyöneen eläkesäätiölain mukaisen velvollisuutensa.

KKO:n päätöksen mukaan eläkesäätiön on nyt maksettava lisäeläkettä yhteensä noin 20 000 euroa.

Suosittelemme sinulle