Hyppää sisältöön

Ruotsissa juhlitaan 40 vuotta hallinnutta kuningasta ja 40 vuotta täyttävää prinssiä

Kaarle XVI Kustaa nousi Ruotsin hallitsijaksi 15. syyskuuta 1973, kun hänen isoisänsä kuningas Kustaa VI Aadolf kuoli. Samana päivänä syntyi kruununprinsessa Victorian puoliso prinssi Daniel.

Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia.
Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia. Kuva: Kungahuset.se
Jussi Nurminen

Ruotsissa juhlitaan tänä viikonloppuna maata 40 vuotta hallinnutta kuningas Kaarle XVI Kustaata. Vasta 27-vuotias prinssi nousi kuninkaaksi 15. syyskuuta 1973, kun hänen isoisänsä kuningas Kustaa VI Aadolf kuoli.

Tänään lauantaina Ruotsin hallitus tarjoaa kuninkaalle ja tämän perheelle juhlapäivällisen Nordiska Museetissa ja Ruotsin valtiopäivät huomioi kuninkaan merkkipäivän juhlakonsertilla Tukholman Konserttitalossa.

Huomenna sunnuntaina, jolloin Kaarle XVI Kustaan valtaannoususta on kulunut tasan 40 vuotta, järjestetään juhlajumalanpalvelus Tukholman Kuninkaanlinnan kirkossa sekä juhlatanssiaiset linnan edustalla ja sisäpihalla.

Tanssiaisiin on kutsuttu kaikki kaupunkilaiset ja tanssiaskelia voi ottaa niin wieninvalssin, tangon, salsan kuin iskelmämusiikinkin tahtiin.

Lisäksi sunnuntain ohjelmassa on juhlalounas, jolle osallistuu muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Sunnuntaina Ruotsin kuningasperhe juhlii toistakin merkkipäivää, sillä kruununprinsessa Victorian puoliso prinssi Daniel täyttää 40 vuotta.

Suosittelemme sinulle